Ekspert om strandede henvisninger: Vi har ventet på et system i ti år

It-ekspert fortæller, at det vil være relativt nemt for sundhedssektoren at lave et sikkert it-system til at sende henvisninger mellem hospitalerne.

Det er relativt simpelt at etablere et system, der vil afhjælpe, at henvisninger og journaler strander, når de bliver sendt fra et hospital til et andet, lyder det fra ekspert. (© DR)

Selvom det har været undervejs i mere end et årti er sygehusenes computersystemer under al kritik.

Så klar er udmeldingen fra it-ekspert Erik Frøkjær, der er lektor i datalogi på Københavns Universitet.

Han kritiserer det system, der skal sikre at alle oplysninger når frem, når en patient går fra behandling på ét sygehus til et andet.

- I hospitalssektoren har man i årtier haft problemer med at få it-systemerne til at spille ordentligt sammen, siger lektor i datalogi, Erik Frøkjær.

Især et problem for kræftpatienter

Det er især et problem for kræftpatienter, at henvisninger og prøveresultater bliver væk, fordi de ofte bliver behandlet på flere forskellige hospitaler undervejs i deres sygdomsforløb, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Flere rapporter dokumenterer problemets omfang. Kræftens Bekæmpelse henviser blandt andet til en rapport, som er udarbejdet af Den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb.

Den viser, at 43 procent af de indberettede hændelser fra 2010 til 2012 har med kræftpatientens overgang fra et sygehus til et andet at gøre

- Det er ikke godt nok. Der må en dygtigere og mere koncentreret ledelse ind i det her. Vi kan ikke acceptere, at vi i årtier må vente på, at de her systemer fungerer på en betryggende måde, siger Erik Frøkjær.

- Det kan undgås

Han mener godt, at problemet kan løses, siger han.

- Det kan og skal undgås, og det kan relativt simpelt etableres. Vi må have en sikkerhed for, at al data er kommet over, og at der kvitteres for det hos det modsatte system. For så kan de her fejl ikke forekomme, forklarer han og understreger, at det kan være fatalt for patienterne, hvis de ikke får den optimale behandling i tide.

- Vi har oplevet, at der er meget graverende fejl, som får lov til at eksistere, inden det bliver opdaget. Det er fejl og uhensigtsmæssigheder, der opstår med de it-systemer, der bliver brugt i dag, siger Erik Frøkjær.

Danske Regioner: Vi har systemerne

Hos Danske Regioner mener formand for Sundhedsudvalget, Ulla Astman, at den nuværende elektroniske patientjournal er nok. Men hun erkender, at systemet stadig ikke fungerer optimalt.

- Vi skal selvfølgelig tage det alvorligt, og så skal vi kigge på, om vi har sikret os, at personalet er lige gode til at bruge de her systemer, der er til rådighed, siger hun.

- Den del må vi jo så tage på os og få tjekket efter, om der er behov for endnu mere oplæring i systemerne, eller hvor det er, den ligger henne af. Fordi vi har redskaberne, siger hun.

Vil du selv dele en oplevelse eller viden med os? Så skriv til hospital@dr.dk