Ekspert om ulovlig overvågning: Det skaber mistillid til politiet

Betjente i Københavns Politi har undladt at reagere på ulovlige kameraer i politiets kameraregister.

Politiet vil ikke oplyse, hvor mange kameraer der er med i registret, men dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i viser, at det er kameraer på i alt 1749 steder i København.

Det er hverken betryggende for privatlivet eller informationssikkerheden, at ingen betjente i Københavns Politi har registreret ulovligt ophængte kameraer, som de er stødt på i forbindelse med efterforskning.

Det mener Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor ved Syddansk Universitet.

- Det er principielt problematisk, hvis politiet ikke mere systematisk efterlever og udøver loven. Hvis man har den opfattelse, at politiet sommetider følger loven og sommetider ikke gør, så skaber det mistillid, siger han og uddyber:

- I Danmark har vi en ret høj tillid til politiet, og vores retssamfund bygger på det. Det skulle vi jo nødigt undergrave.

DR Nyheder beskrev søndag, hvordan betjente i Københavns Politi har undladt at reagere på ulovlige kameraer i politiets kameraregister, selvom de har pligt til det.

Betjentene er ellers blevet instrueret i, hvad de skal gøre, hvis de bruger optagelser fra kameraer, der filmer mere end de må. Hvis en betjent benytter sig af ulovligt materiale, skal det indberettes til en særlig mail-adresse.

Men det er ikke blevet gjort til trods for, at politiet er klar over, at “en betydelig andel” af overvågningskameraer på 1749 steder i København optager ulovligt, viser dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Risikabelt for privatlivets fred

Loven om tv-overvågning indeholder regler, der skal beskytte befolkningen fra at blive overvåget konstant på offentlige områder.

It-Politisk Forening, der varetager it-interesser og databeskyttelse for private, mener, at det er en krænkelse af privatlivets fred, at Københavns Politi ikke har lavet nok kontrol med ulovlig overvågning.

- Det er problematisk, at politiet ikke håndhæver loven, for så gælder loven i praksis ikke. Borgere kan få en følelse af, at man ikke ved, om man bliver overvåget, når man går på en offentlig vej. Det er en ubehagelig følelse, siger Jesper Lund, formand i It-Politisk Forening.

Københavns Politis kameraregister, der går under navnet POLcam, var en forsøgsordning, som politiet kørte i 2017.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddelte i marts, at han ønsker at indføre et landsdækkende register over alle overvågningskameraer, som kan være behjælpelig i politiets efterforskning.

Jesper Lund mener, at man skal være påpasselig med mængden af overvågning. Og hvis det øges, skal borgerne kunne stole på, at reglerne håndhæves.

- Der er ikke nogen som helst evidens for, at TV-overvågning forebygger kriminalitet. Men alligevel får vi mere overvågning og mere spredning af den information, der bliver indsamlet. Vi er på vej til at få en lempelig lovgivning på området, og det mener jeg ikke, er i nogens interesse, siger han.