Ekspert om ulvetal: Debatten er 'fuldstændig oppisket'

Ulven gøres til en langt større skurk, end den reelt er, lyder det fra biolog.

Debatten om ulven er gået for langt og handler for lidt om fakta, mener ekspert på området. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Ulven kommer.

Udtrykket fra den gamle fabel er særligt relevant i disse dage, hvor både drab på ulve og muligheden for at indfange og indhegne dem har været diskuteret i pressen.

Modsat fablen om hyrdedrengen, der råber, at ulven kommer, er der i den nuværende debat ikke ligefrem tale om en falsk alarm - og så alligevel.

For debatten om ulven herhjemme er fuldstændig oppisket i forhold til problemets reelle omfang.

Det mener Bo Håkonsson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening og medlem af Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, der rådgiver miljø- og fødevareministeren i spørgsmål om forvaltning af ulven i Danmark.

I dag kunne Nordjyske Stiftstidende berette, at det kun er hver fjerde gang, at Naturstyrelsen bliver tilkaldt til et mistænkt ulveangreb på husdyr, at det rent faktisk kan bekræftes, at ulven er skurken.

- Det viser med al tydelighed, at det er en relativ beskeden andel af de angreb, man mistænker ulven for, som den rent faktisk har gjort, lyder det fra Bo Håkonsson over for DR Nyheder.

Hunde står bag flere angreb

Ifølge Miljøstyrelsens egen opgørelse for sidste år kunne Naturstyrelsens ulvekonsulenter kun bekræfte, at der var tale om ulveangreb i 24 af de 95 tilfælde, hvor de rykkede ud efter mistanke om ulveangreb på husdyrhold.

- Man mistænker tit ulven, selvom det faktisk oftere er hunde, der står bag, siger Bo Håkonsson, der ønsker en mere oplyst debat.

- Alle burde fokusere på fakta. Man kan mene om ulven, hvad man vil, men man skal holde sig til fakta, siger han.

- Der er tale om en fuldstændig oppisket debat omkring ulve, lyder hans vurdering.

Ulvehegn virker

Bo Håkonsson peger på, at ulve-hegn er et effektivt redskab til at beskytte blandt andet får, hvis bare hegnene er korrekt sat op med strøm til og nok tråde.

- Det er ikke ét dokumenteret angreb på får, der har stået bag ulve-hegn, der virkede, siger biologen. Man skal dog ikke undervurdere rovdyret.

- Ulven er et rovdyr, ligesom ræven. Ræven angriber høns, hvis den kan komme til det. Ulven angriber får, hvis den kan komme til det, lyder det fra Bo Håkonsson.