Ekspert: Overbefolkning er ikke det største problem

Sammensætningen mellem unge og gamle bør skabe langt større bekymringer end antallet af personer på kloden, vurderer ekspert.

Vi bliver flere mennesker på kloden, men det er ikke vores største problem, vurderer ekspert i befolkningsudvikling. (Foto: David R. Frazier © Scanpix)

7.000.000.000. Syv milliarder. Så mange mennesker er vi nu på Jorden, og om godt 30 år stiger tallet til ni milliarder.

Det skaber bekymring for, om der er mad og vand nok til os alle.

Men fokus bør være et helt andet sted, lyder det nu fra en af landets førende eksperter i befolkningsudvikling.

Kloden kan nemlig brødføde os alle sammen. Spørgsmålet er snarere, om vi kan brødføde hinanden.

Det mener Hans Oluf Jensen, der er lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet.

- Jeg tror bestemt, at kloden kan forsørge ni milliarder mennesker, hvis bare vi gør os umage. Der er uden tvivl basis for at effektivisere for eksempel landsbrugsproduktionen, så man kan øge det materielle grundlag. Den største udfordring er ubetinget aldersproblemet, siger han.

Færre skal forsøge flere

Selvom befolkningstallet stiger, bliver der nemlig født færre børn end tidligere i for eksempel Kina og Indien. Tilsammen udgør de to lande en tredjedel af verdens befolkning.

Når vi alligevel bliver flere mennesker, skyldes det, at levestandarden stiger, og at folk derfor lever længere.

Det betyder på sigt, at der bliver flere ældre og færre yngre. Og det kan skabe store problemer, vurderer Hans Oluf Hansen.

- Der bliver langt færre personer til at optjene indkomster, og en væsentlig del af de indkomster skal bruges til at forsørge de ældre. Konsekvensen er, at fordelingen må ændres. Det vil stille stærkt øgede krav til arbejdsstyrken, siger han.

Udfordringen bliver større, som årene går. De ældre vil nemlig fortsat leve længere, mens kvinderne vil føde stadig færre børn.

Nytænkning er nødvendigt

I Danmark og andre nordiske lande er vi vant til en velfærdsmodel, hvor vi betaler høje skatter for at sikre en høj levestandard for hele befolkningen. I mange andre lande er man vant til at beholde langt de fleste penge selv.

Derfor er det nødvendigt med store forandringer, hvis Kina, Indien og andre vækstlande vil forhindre, at de mange ældre kommer til at bo på gaden og leve under kummerlige vilkår.

- Befolkningsaldringen stiller meget store krav til nytænkning i mange samfund. Det vil uundgåeligt føre til væsentlige skattestigninger og væsentlige institutionelle forandringer i den politiske struktur, siger Hans Oluf Hansen.

Facebook
Twitter