Ekspert: Overset terrorgruppe skal tages endnu mere alvorligt end IS

Terrorgruppen Al-Nusra består af cirka 12.000 elitesoldater og udgør ifølge ekspert en større trussel end Islamisk Stat.

Til højre al-Qaedas og Al-Nusras leder, Ayman al-Zawahiri, med Osama bin Laden ved sin side. (Arkivbillede) (Foto: © ho, Scanpix)

Islamisk Stat giver vestlige ledere enorme hovedpiner, men terrorgruppen er ikke den mest alvorlige trussel mod Vesten.

Det forklarer Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet.

Terrorgruppen Al-Nusra-fronten, der sværger troskab til al-Qaeda, har en agenda, der både er lokal og international, og de er endnu mere erfarne i vesten end IS.

- De har en træningslejr i det nordvestlige Syrien for nogle af deres mest erfarne terrorister, den såkaldte Khorasan-gruppe, som specialiserer sig i at lave terror i Vesten, siger Lars Cramer-Larsen.

Al-Nusra-fronten menes at have mindst 12.000 mand med sig, og terrorgruppen har samme drømme om et kalifat i Syrien, som Islamisk Stat har.

Men selv om de to grupper har mange af de samme mål, er de modstandere. Hvis de to slår sig sammen, kan konsekvenserne være uoverskuelige for Vesten.

- Det er det, alle frygter. Zawahiri (Ayman al-Zawahiri, al-Qaedas leder og ansigt udadtil, red.) har faktisk bedt sine folk om at dele efterretninger med Islamisk Stat - hvis det sker, er vi på den, siger Lars Cramer-Larsen.

- Derfor skal vi egentlig tage Al-Nusra endnu mere alvorligt end IS.

- Svære at bekæmpe

Al-Nusra adskiller sig fra Islamisk Stat ved at opføre sig pænere overfor civilbefolkningen og har dermed indtil nu haft større opbakning hos de civile.

- De er langt mere sofistikerede, hvis man ser på, hvordan de er organiseret.

Vesten har svært ved at bekæmpe gruppen, fordi de blander sig med det almindelige oprør og opholder sig i områder, hvor der både er oprører, Vesten kæmper med og imod.

- Og så er deres cirka 12.000 mand nærmest at betegne som elitesoldater og altså en endnu højere standard end de øvrige oprørsgrupper, siger Lars Cramer-Larsen

Om Al-Nusra

  • Al-Nusra Front, der sværger troskab til al-Qaeda, har siden 2014 været på USA's sorte liste over terrororganisationer.

  • Al-Qaeda, og herunder Al-Nusra-fronten, og Islamisk Stat har haft store uenigheder, siden IS begyndte sin fremrykning i Irak og Syrien.

  • Begge terrorbevægelser deler ellers drømmen om at genrejse det hellige muslimske kalifat.