Ekspert peger på to mulige årsager til droneaktivitet i Nordsøen

Det er 'påfaldende', at der de seneste uger både er observeret droner ved norske og nu også to danske olie- og gasfelter, mener ekspert.

Hvem fløj dronerne? Hvilke droner var det? Og hvem stod bag? Det er nogle af de spørgsmål, der fortsat er ubesvarede. Illustration: Søren Winther Nørbæk

Spionage og forsøg på at sprede frygt.

Det kan være de to mulige motiver bag de droner, der er blevet observeret i Nordsøen, vurderer Andreas Graae, som er adjunkt ved Institut for Militærteknologi ved Forsvarsakademiet.

I hvert fald hvis ondsindede hensigter er årsagen til den mystiske droneaktivitet.

- Det ene er at sprede yderligere usikkerhed om energileverancen til Vest- og Nordeuropa. Det andet kan være en form for spionage med henblik på yderligere sabotage, siger Andreas Graae og understreger, at man endnu har meget lidt information om hændelserne.

De seneste uger er der kommet flere meldinger om droneaktivitet ved både danske og norske olie- og gasfelter.

Senest er det i dag kommet frem på netmediet Danish Offshore Industry, at der i weekenden har været meldinger om droneaktivitet ved det danske gasfelt Roar, som ligger i Nordsøen - cirka 230 kilometer vest for Esbjerg.

Rigspolitiet bekræfter oplysningerne over for DR Nyheder.

'Påfaldende' sammenhæng

Nyheden om droneaktivitet nær Roar-feltet kommer, efter at der i sidste uge for første gang var meldinger om en drone nær et andet dansk gasfelt, Halfdan B.

Grafik: Her er der observeret droner ved danske olie- og gasfelter.

I forlængelse af sprængningerne af Nord Stream 1 og 2-rørledningerne er droneaktiviteterne med til at sende bekymringer gennem Europa, vurderer Andreas Graae, der netop forsker i droner og autonome våbensystemer.

- Det er med til at sprede usikkerhed og frygt omkring gasleverancerne, siger han.

Ifølge Graae er det "nærliggende" at antage, at observationerne af droner over de danske gasfelter har en relation til hændelserne hos vores naboer mod nord.

- I sammenhæng med nogle af observationerne over olie-gasfelterne ud for den norske kyst, virker det en smule påfaldende, siger han.

I Norge blev der i sidste uge observeret flere droneaktiviteter over norske olie- og gasinstallationer.

Det har fået nordmændene til at sætte et drone-sensor system op for at identificere eventuelle droner over olie- og gasfelterne, skriver VG.

Det sker samtidig med, at F35-fly nu patruljerer langs den norske kyst og overvåger de norske gas- og oliefelter, skriver NRK.

Kampflyene er blevet sat ind, efter at den norske regering har øget "beredskab og synlighed" efter sprængningerne af Nordstream 1 og 2.

Hvem kan stå bag?

Det kan være relevant også at overvåge danske olie- og gasfelter, mener Andreas Graae, men han understreger, at man kan risikere at gå bagmændenes ærinde, hvis man skruer voldsomt op for bevogtningen.

- Man skal nok passe på med at gå fuldstændig i panik og blive helt paranoide. For det kunne man også forestille sig, var en af strategierne. Det er meningen, at vi skal blive vildt bange, siger han.

Det helt dyre spørgsmål er: Hvem kan tænkes at stå bag?

- Det er der ingen dokumentation for at kunne sige noget om. Man kan spekulere i, at nogen kunne have motiver for at destabilisere de vestlige demokratier og skabe usikkerhed omkring energiforsyningen, nu hvor vi går en kold vinter i møde, siger han.

Det er meget småt med informationer om de to observationer af droner ved de danske felter. Rigspolitiet afviser at sige andet, end at de har modtaget henvendelser om droneobservationerne.

Selskabet Total Energies, der driver de danske gasfelter, bekræfter dog, at det er virksomheden, som har observeret dronerne og sendt informationer videre til de relevante myndigheder.

Der kan være flere grunde til, at myndighederne lige nu holder de informationer, de måtte have for sig selv, vurderer DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

- Det kan være af forsigtighed, fordi man ikke ønsker at medvirke til spekulationer, men det kan også være, fordi man fortsat ikke helt ved, hvad der sker, eller hvem der har ansvaret, siger han.

En ting er dog helt sikkert. Hvis det er droner, der er set ved olie- og gasfelterne, så er det nogle professionelle af slagsen, fordi de er observeret så langt ude på havet, forklarer Mads Korsager.

Han understreger, at der stadig er en række spørgsmål op, som vi mangler svar på:

- Hvem stod bag? Hvem fløj dronerne? Og er det nogen, der ønsker at skabe panik og tvivl om dansk infrastruktur?

Hør Genstart: Sabotage i Østersøen

Nogen har bevidst sprængt hul på to gasrørledninger i Østersøen, North Stream 1 og 2. Skal vi frygte for Danmarks sikkerhed? Hør seniorforsker hos Dansk Institut for internationale Studier, Trine Villumsen Berling, fortælle i Genstart.

Sabotage i Østersøen