Ekspert: Peshmerga forener kurdere og vesterlændinge i krigen mod IS

Peshmerga-hæren i Irak samler kurdere og vesterlændinge om en sag for første gang, forklarer Deniz Serinci.

Peshmerga-styrkerne trænes af dansk militær i Irak i kampen for at udrydde Islamisk Stat. (Foto: © AZAD LASHKARI, Scanpix)

Martin var i direkte kamp mod Islamisk Stat-terrorister, da han sidste år drog til Irak for at kæmpe mod terrorgruppen.

Den 29-årige vvs'er fra Esbjerg havde fra sofaen længe set chokeret til, mens tv-billeder viste, hvordan terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) hærgede i Irak og i Syrien. Da terrorgruppen gik ind i Sinjar i nordlige Irak, fik han nok. Det fortæller han til Jyllands-Posten.

Sinjar er overvejende kurdisk, og hans irakiske og kurdiske venner i Esbjerg var meget påvirkede og talte om, at et folkemord var på vej.

Her var der en sag for Martin, som han var nødt til at gå ind i. Martin måtte afsted.

Ligesom Martin føler mange unge vesterlændinge, der drager til Irak for at kæmpe for peshmerga, at de kæmper en dobbeltsag. Det forklarer Deniz Serinci, der er journalist og forfatter, og som har interviewet Martin efter hans rejse til Irak.

Martin skiller sig dog ud, fordi han er pæredansk:

- Det er typisk irakiske kurdere i Danmark, der tager derned og kæmper for peshmerga, og som nu har et dobbeltsag, fordi de både kæmper for Danmark og for kurderne, siger Deniz Serinci.

Grafikken viser, hvor Peshmerga, som Martin kæmpede for, opererer.

Peshmerga er en kurdisk militærgruppe i Nordirak, som den danske stat samarbejder med og blandt andet træner i kampen mod Islamisk Stat.

Deniz Serinci har netop været i det kurdiske område i Irak og mødt peshmerga-krigere, der kender Martin. Martin er herhjemme kommet i mediernes søgelys, fordi politiet efter hans rejse til Irak har inddraget hans pas.

Martin har taget sagen til domstolen, fordi han mener, det er uretfærdigt, at den nye paslov, der var tiltænkt radikaliserede danske IS-krigere, også rammer ham.

Peshmerga er nemlig på samme side som Danmark og koalitionen, der vil bekæmpe Islamisk Stat.

Peshmerga betyder, 'den der ser døden i øjnene', og gruppen opstod tilbage i 1961, da kurderne i Irak under ledelse af general Mustafa Barzani gjorde oprør mod den arabiske regering. Dermed opstod en ny hær.

Ifølge Deniz Serinci har vesterlændinge og kurdere for første gang i historien en fælles fjende, nemlig islamisterne. IS bekæmper kurderne i Irak, men er også en trussel for Vesten, da gruppen flere gange har begået terror her.

- Her er en fælles identifikation, som gør, at mange unge vælger at tage til Irak og kæmpe for peshmerga. Det var også det, Martin fortalte mig. Peshmerga er ikke på nogen terrorlister, og de er på ingen måde kontroversielle, siger Deniz Serinci.

Mere fakta på peshmerga

  • Peshmerga er den kurdiske regerings militær, på trods af at Kurdistan ikke er anerkendt som en egentlig stat. Derfor betegnes gruppen også som irakisk-kurdistans hær.

  • Det er svært at anslå, hvor mange der er medlemmer af peshmerga, men det anslås at være i omegnen af 150.000.

  • Peshmerga er ifølge major Lars Cramer-Larsen indbegrebet af den gode historie. De har beskyttet folket mod IS. Uden dem ville Islamisk Stat have erobret langt flere områder og have mere magt, siger han.

  • Siden 2014 har Danmark og koalitionen mod IS arbejdet sammen.

Kilder: Lars Cramer-Larsen, som er major ved Forsvarsakademiet, og forfatter og journalist Deniz Serinci