Ekspert: Protester vil hurtigt dæmpe sig

Prot spreder sig over Islamkritisk film, men vil dæmpe sig hurtigt igen på grund af det Arabiske Forår, mener ekspert

En ægyptisk demonstrant står i en sky af tåregas, mens han kaster sten mod politmænd d. 14 september 2012. (Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/MOHAMMED ABDELMONEIM)

Protesterne over den amerikanske, islamkritiske film "Innocent of Muslims" tager til i disse dage og breder sig til flere lande i den arabiske verden. Men det er en mindre yderfløj som puster til ilden, og snart vil vreden blive slukket, mener seniorforsker Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale studier (DIIS).

- Jeg tror, det Arabiske Forår snart vil spille en dæmpende virkning på protesterne. De nye ledere er interesserede i at få økonomien op at køre og få udenlandske investeringer. Og de her protester er en kæp i hjulet på det, siger Helle Malmvig.

Mindre demonstrationer

De seneste dage har protester spredt sig til adskillige arabiske lande fra Nordsudan i Afrika over Bangladesh i Asien til landene i Mellemøsten. Alene i går omkom mindst seks personer i Tunesien, Nordsudan og Libanon og mindst 40 blev hårdt såret verden over.

-Godt nok har protesterne spredt sig til mange lande, men det er ikke massedemonstrationer, som vi så under vores egen Muhammed-krise. Folk i den muslimske verden spørger, hvorfor skal man igen bevidst provokere og de ryster på hovedet over det. Men det er slet ikke flertallet, der går ud og demonstrerer og som bruger vold, siger seniorforskeren.

Maner til besindighed

Seniorforskeren forklarer, at det er Salifister på den yderste højrefløj, der er interesserede i at holde gryden i krog. Men de tilhører et mindretal. Og allerede nu har man set positive tegn på, at Ægyptens præsident Mohamed Mursi har prøvet at mane til besindighed.

-Mursi har jo prøvet at gå en balancegang. Mellem på den ene side at fordømme volden og på den anden side sige, at det ikke er i orden at lave krænkende ting mod deres profet, siger Helle Malmvig.

Lignende har man også set I Libyen og Yemen. Begge steder prøver regeringen at rette blikket indad og overveje deres strategi nøje.

-Regeringerne spørger sig selv, om ikke man skal undgå at understøtte den vestlige opfattelse af, at folket bare sprænger i luften over ingenting. Men regeringen siger samtidig, at det er ok at folk demonstrerer i et Demokrati. Så længe det ikke forgår på en voldelig måde, siger Helle Malmvig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk