Ekspert: Sådan beskytter du din computer mod hackere

It-sikkerhedsvirksomheden CSIS har tre gode råd til, hvordan du kan gøre livet surt for hackerne.

I 2014 modtog politiet omkring 800 henvendelser fra borgere, hvis computer var blevet taget som gidsel af it-kriminelle. (© Coulorbox)

Det er ikke muligt at sikre sig 100 procent mod hackerangreb, lyder det fra it-sikkerhedsvirksomheden CSIS, men man kan dog gøre visse tiltag for at gøre deres liv sværere.

Teknisk direktør, Jan Kaastrup, har tre gode råd til, hvordan man kan sætte benspænd op for de kriminelle.

For det første drejer det sig om at være opmærksom på ens computers tredjepartsprogrammer som eksempelvis Adobe, Java, Flash, Quicktime og så videre. Det er nemlig ofte de uopdaterede programmer, som de kriminelle udnytter.

- Ved at sørge for, at de programmer også er opdateret, minimerer man risikoen for også at blive inficeret. Det er det ene råd - opdatér dine tredjepartsprogrammer, siger han.

Vær opmærksom på links

Det andet gode råd fra Jan Kaastrup er, at man skal være opmærksomme på, hvilke links man trykker på.

Eksempelvis links i de mails man modtager. Her kan det være en god idé at holde musen henover linket uden at klikke på det. På den måde popper linkadressen nemlig frem.

- Ved at holde musen henover vil det vise dig, hvor linket peger hen, og det vil typisk være forskelligt fra det, der står i e-mailen, forklarer Jan Kaastrup.

Og er linket et andet end det, der står i mailen skal man ikke klikke på det, men bare slette mailen.

Brug din sunde fornuft

Det sidste af Jan Kaastrups råd er, at man tager den sunde fornuft i brug og ikke stoler blindt på hvad som helst.

Selv hvis du modtager en mail fra en person eller organisation, du kender, skal du være skeptisk - især hvis der er et link eller en fil vedhæftet.

- Typisk er det en zip-fil, hvori der ligger en exe-fil, og når man så klikker på den, bliver man inficeret med virussen, fortæller han.

- Det kan sagtens komme fra dine venner, for typisk vil den videredistribuere sig ved at sende sig selv videre til vedkommendes kontaktliste.

Klæb dit webcam til

De gode råd forhindrer som tidligere nævnt ikke fuldkommen de kriminelle i at inficere ens computer med virus.

For før eksempelvis tredjepartsprogrammerne kan dæmme op for eventuelle usikkerheder, skal virusset eksistere og være i cirkulation.

Så hvis man vil være helt sikker på, at man eksempelvis ikke får hacket sit webcam og udsættes for sextortion - afpresning, hvor hackerne har intime billeder af deres ofre - kan det være en god idé simpelthen at sætte webcammet ud af drift.

- Det vil sige: Sæt et stykke mørkt tape henover kameraet. Så, selv hvis de får adgang til de computer og prøver at filme, vil de ikke kunne se andet end en sort baggrund, forklarer Jan Kaastrup.

- Det er et helt lavpraktisk, men meget effektivt råd i den her situation.

Er du blevet hacket og efterfølgende afpresset, eller kender du noget til kriminalitetsformen, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.