Ekspert: Sådan finder du sikkert ud af, om du er en af de 600.000 danskere, der har fået delt data i Facebook-læk

På verdensplan er oplysningerne på over 500 millioner Facebook-brugere blevet gjort offentlige.

Tæt på 600.000 danskere er blevet en del af et historisk stort datalæk. (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

- Det her er en af de største lækager i nyere tid på en platform alene.

Det er vurderingen fra it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, efter det lørdag kom frem, at personlige data og telefonnumre fra 533 millioner Facebook-brugere var blevet gjort tilgængelige på en lang række onlinefora.

I nærheden af 600.000 af de brugere er i følge Peter Kruse danske, og kan med deres lækkede oplysninger blive et hyppigt mål for såkaldte phishing-beskeder, hvor kriminelle forsøger at lokke følsomme oplysninger ud af folk.

Egentlig stammer dataene, som ofte er afgivet i forbindelse med, at brugere har lavet deres profil, fra et læk i 2019, men lørdag ændrede tilgængeligheden sig.

- Oprindeligt havde personen, der havde hacket den her data i 2019, angiveligt gjort det sådan, at man skulle betale for informationerne. Nu har han lagt alt frit tilgængeligt, hvis man ved, hvor man skal lede, siger Peter Kruse.

- Det, der før var ret inddæmmet, er nu pludselig helt offentligt tilgængeligt. Og det får de kriminelle til at slikke sig om munden.

'Det ligger lige til højrebenet for de kriminelle'

Er man en del af lækket, så skal man sørge for fremover at have paraderne oppe, når der kommer en henvendelse via Facebook eller på ens telefonnummer.

- Det ligger lige til højrebenet for de kriminelle det her, så der vil være en øget risiko for svindel. Både via telefonnumre og via Facebook selv.

Selvom selve lækket nok er sket i 2019, så er der noget, der godt kunne tyde på, at dataen i lækket er markant ældre. Grundlæggeren af Facebook, Mark Zuckerberg - der tilbage i 2018 selv måtte forsvare virksomhedens uheldige omgang med brugernes data - er nemlig også en del af det enorme datalæk.

- Det, der er spændende her, er, at Mark Zuckerbergs profil er med i lækket. Han har profil nummer fire på platformen, så det tyder på, at det her læk stammer helt tilbage fra Facebooks spæde start, siger Peter Kruse.

Mark Zuckerberg, da han afgav vidneudsagn under to høringer i den amerikanske kongres, efter den data-skandale, der har gav firmaet Cambridge Analytica mulighed for at påvirke udfaldet af det amerikansk valg på baggrund af Facebook-brugeres data. (Foto: Aaron P. Bernstein © Scanpix)

Hvad hvis jeg er en del af lækket?

Vil du finde ud af, om du er en af de næsten 600.000 danskere, der har fået lækket sine oplysninger, så henviser Peter Kruse dig til hjemmesiden: haveibeenpwned.com.

- Den er god og sikker og lavet af mennesker, der vil folk det godt, siger IT-eksperten.

Hjemmesiden har dog kun mulighed for at tjekke lækkede emailadresser. Og er du uheldigvis at finde derinde, så kan han trøste dig med, at det ikke er de værste oplysninger at have tilgængelige for cyberkriminelle.

- Det er heldigvis ikke noget, jeg vil betegne som vildt følsomme oplysninger. Det er naturligvis telefonnumre og adresser, men ikke kontonumre og sundhedsdata for eksempel.

Og gud ske tak og lov for det, fristes man til at sige. For er du en del af lækket, så er du på den.

- Der er ikke noget at gøre. Det er lagt ud, og nu er det på en masse privatpersoners maskiner. Så selvom man får ødelagt de links, oplysninger ligger på, så vil det bare komme frem igen. Internettet glemmer ikke, siger Peter Kruse, inden han afslutter.

- Men du er i samme båd som Mark Zuckerberg.