Ekspert: Sådan sparer du 2000 kroner på din varmeregning

Der er mange penge at spare, hvis du tænder langsomt op for varmen.

Du kan spare flere tusinde kroner, hvis du tænder langsomt op for varmen. Foto: Arkiv (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De køligere temperaturer har ramt os. Og det er nu, vi for alvor begynder at tænde for varmen igen.

Men før du skruer op på fem for at få det varmt hurtigt, har eksperten et simpelt råd: Skru langsomt op, så sparer du nemt 2000 kroner, lyder det fra projektleder Jimmi Eiberg fra HOFOR.

Skru langsomt op for varmen

For at tænde "optimalt" for varmen, forklarer han, skal du følge temperaturen udenfor og skrue gradvist op for dit fjernvarmeanlæg. Det gælder både ude i de danske villaer, men også hos de boligforeninger, der manuelt tænder for varmen.

- Det er nemt og kan spare de danske familier både penge og energi, helt uden at man behøver at fryse, siger Jimmi Eiberg og tilføjer:

- Hvis vi snakker om et almindeligt parcelhus, er der typisk et sted mellem 1000 og 2000 kroner at spare på en sæson, siger Jimmi Eiberg og understreger, at det kun tager et kvarter om året at lave de små justeringer.

- Snakker vi andelsforeninger og ejerforeninger kan der være tale om en besparelse på op til flere hundrede tusinde kroner på den samlede regning, siger han.

Sæt alle radiatorer på 3

- Et er hvordan fremløbstemperaturen skal stå i dit fjernvarmeanlæg. Men det er også værd at tænke sig om, når du tænder radiatorerne, siger Jimmi Eiberg og tilføjer:

- Her er det smart at sætte alle radiatorer på 3, som svarer til omkring 20-21 grader og ikke højere.

Det giver den bedste udnyttelse af varmen. En grad herfra og op betyder cirka fem procent højere varmeregning, forklarer Jimmi Eiberg.

Du kan godt lade soveværelset være køligere, siger eksperten, men det er vigtigt, du tænder i alle rum. Så sæt radiatoren på 1-2 og hold døren lukket, hvis du ønsker et koldt soveværelse.

Hvis du gerne vil tjekke, om din radiator udnytter varmen ordentligt, kan du mærke efter om vandet er varmt, der hvor det løber ind og koldt, der hvor det løber ud igen, forklarer Jimmi Eiberg.

Ekspertens råd: Tænd varmen sådan og spar penge

  • Når fyringssæsonen begynder igen, sætter du fremløbstemperaturen på dit fjernvarmeanlæg på 35-40 grader. Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer.

  • Når det bliver koldere i oktober eller november, hæver du fremløbstemperaturen 5 grader, og når kulden sætter yderligere ind senere på fyringssæsonen, hæver du med endnu 5 grader.

  • Har du installeret automatik på dit fjernvarmeanlæg, skal du ikke selv justere fremløbstemperaturen manuelt, men derimod sørge for at automatikkens varmekurve er indstillet korrekt, få eventuelt hjælp fra din VVS’er.Kilde: HOFOR

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter