Ekspert: Scharf kan slippe for straf - selv hvis han har overtrådt tavshedspligt

Politiets Efterretningstjeneste har i dag meldt Jakob Scharf og flere andre i sagen om PET-bogen til politiet.

Jakob Scharf, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), fortæller i bogen 'Syv år for PET, Jakob Scharfs tid' om sin tid i efterretningstjenesten. Dét har nu kostet ham en politianmeldelse. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Om Jakob Scharf har overtrådt sin tavshedspligt i forbindelse med udgivelsen af bogen 'Syv år for PET, Jakob Scharfs tid' bliver nu op til politiet at afgøre, da PET har politianmeldt ham.

En forventet reaktion, mener lektor i offentlig ret ved Roskilde Universitet Pernille Boye Koch.

- PET føler måske også af principielle grunde, at de gerne vil rejse en sag for at få afklaret, hvor langt de her tavshedspligt-regler går, forklarer hun.

Om tjenesten har en god sag eller ej er mere svært at gennemskue, der skal man ned i bogens detaljer, mener Pernille Boye Koch.

Hvis det viser sig, at den tidligere PET-chef faktisk har overtrådt sin tavshedspligt, behøver han dog ikke nødvendigvis at frygte en egentlig straf. Dét selvom straffelovens paragraf 152, som han er anmeldt for at have overtrådt, faktisk giver mulighed for fængselsstraf.

- Selvom man formelt set har overtrådt sin tavshedspligt, skal domstolene også vurdere, om der er en berettiget almen interesse i at få diskuteret de her forhold om efterretningstjenesten. Så Jakob Scharf kan godt slippe for straf, forklarer hun.

Svært at få medier dømt

Foruden Jakob Scharf er også JP/Politikens Hus, Radio24Syv og de boghandlere, som solgte bogen fredag d. 7. oktober, blevet meldt til politiet af PET.

De er anmeldt efter straffelovens paragraf 152 d, hvor man, uden at medvirke til at frembringe oplysningerne, har fremskaffet sig eller udnyttet dem.

Her er det ifølge Pernille Boye Koch erfaringsmæssigt svært at få medier dømt for at medvirke til overtrædelse af tavshedspligten og henviser blandt andet til sagen om Frank Grevil, der i 2004 lækkede en række hemmeligstemplede Irak-vurderinger til Berlingske Tidende.

- Det så vi blandt andet i Grevil-sagen, som jo var en tilsvarende sag. Selvom Frank Grevil blev dømt for at overtræde sin tavshedspligt, blev Berlingske faktisk frifundet, forklarer Pernille Boye Koch.

- Det er et udtryk for, at der lægges ekstra vægt på, at medierne har et særligt hensyn til ytringsfriheden og den offentlige debat, siger lektoren.

Foruden at have meldt JP/Politikens Hus til politiet agter PET også at anlægge sag med påstand om straf og eventuelt erstatning mod mediehuset, fordi Politiken overtrådte fogedforbuddet ved at bringe hele bogen i både avisen og på nettet.

OBS: Et sted i artiklen stod der, at Jakob Scharf var tiltalt. Det er ikke tilfældet, og derfor er artiklen rettet.