Ekspert: Se & Hør-sag er mere alvorlig end News of the World-skandalen

Den systematiske overvågning af kendtes kreditkort er mere alvorlig end News of the Worlds aflytninger af kendte.

Se og Hør-sagen er på visse punkter mere alvorlig end den britiske News of the World-skandale, siger mediejurist.

På visse punkter er Se og Hør-sagen mere alvorlig end den britiske News of the World-skandale, der så dagens lys i 2011.

Det mener Vibeke Borborg, der er adjunkt i mediejura ved Københavns Universitet.

Hun forklarer, at hvor News of the World handlede om aflytning af telefonsvarerbeskeder, drejer Se og Hør-sagen sig om systematisk misbrug af adskillige kendtes kreditkortoplysninger.

Kreditkortoplysninger er følsomme oplysninger, som borgere skal have tillid til bliver behandlet fortroligt.

- Der er sket et brud på den sikkerhed i denne her sag, og det har en mere alvorlig karakter end det, at detektiver og hackere mere målrettet går ind og aflytter nogle enkelte privatpersoners telefonsvarere, siger Vibeke Borberg til P1 Morgen.

Flere paralleller

News of the World måtte lukke i 2011, efter det kom frem, at avisen havde aflyttet en række kendte menneskers telefonsvarere, og sagen førte blandt andet til, at den tidligere chefredaktør Rebekah Brooks opsagde sin stilling på et andet medie.

På den både er det paralleller til Se og Hør-sagen, hvor tidligere chefredaktør på Se og Hør har opsagt sin stilling på TV2.

Den britiske sag har ført til en række undersøgelser og retsforfølgelser. Rebekah Brooks blev blandt andet arresteret få dage, efter hun forlod sin stilling.

Mens Vibeke Borberg finder selve overvågningen mere alvorlig i Se og Hør-sagen, lader den danske skandale på andre punkter til at være mindre alvorlig end den britiske.

Hun peger på, at News of World var en af verdens største aviser, da skandalen ramte, og at det gør den sag helt unik.

Derudover var den også mere politisk betændt.

- Sagen havde tråde dybt ind det engelske politiske liv. Andy Coulson, som var en af de tidligere chefredaktører på News of the World, var spindoktor for premierminister David Cameron på det tidspunkt, da skandalen kom frem, og Rebekah Brooks var venner med Blair og Cameron og ringede til Blair og fik råd om, hvad hun skulle gøre, fortæller Vibeke Borberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk