Ekspert: Som et vulkanudbrud på Solen

Elektromagnetisk stråling styrer mod Jorden efter eksplosioner i Solens atmosfære. På den internationale rumstation er astronauterne gået i beskyttelsesrum

Niels Bohr Instituttet, Anja Andersen. (© Niels Bohr Instituttet)

Et gigantisk vulkanudbrud på solen overflade, sådan beskriver astrofysiker på Niels Bohr Instituttet, Anja Andersen, den voldsomme solstorm der lige nu rammer jorden med fuld kraft.

Det kan få betydning for visse flyafgange, og nogle satellitter vil måske midlertidigt være ude af drift.

For de ruminteresserede herhjemme er dagens kraftige solstorm dog lidt af en fuser, med mindre man har topprofessionelt astronomiudstyr eller kan nøjes med at følge solstormen på diverse rum-websites, hvilket mange gør.

- Vi kan ikke se solstormen med det blotte øje herhjemme. Det skyldes dels at det er overskyet og dels at det foregår i dagslys, siger astrofysiker på Niels Bohr Instituttet, Anja Andersen.

Solstorme øger mængden af nordlys, og det vil være synligt i langt mere sydlige egne end ellers, men igen gør dagslys og skyer det umuligt, at få den oplevelse.

International rumstation udsat

Solstorme er lig med en kraftig forøgelse af elektromagnetisk og radioaktiv stråling og det har betydning for satellitter, og for den internationale rumstation, fordi de ikke er beskyttet af jorden atmosfære.

- Astronauterne ombord på den internationale rumstation er særligt udsatte, og de er nødt til at søge tilflugt i et særligt beskyttelsesrum. De fleste satellitter har et beskyttelsesskjold, som de kan vende mod solstormen og på den måde beskytte deres ømtålelige elektronik, siger astrofysiker Anja Andersen.

Solstorme har tidligere betydet afbrudte strømforsyninger og aflyste flyafgange, men vi er blevet meget bedre til at forudsige solstorme og tage de nødvendige forholdsregler.

- Ved en kraftig solstorm som den der rammer jorden lige nu, så er der en øget elektromagnetisk stråling særligt ved Nord- og Sydpolen. Det påvirker radiokommunikation og det giver en øget radioaktiv baggrundsstråling. Det betyder, at flyafgange der passerer i nærheden af polerne omdirigeres for at undgå de problemer, siger Anja Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk