Ekspert: Squishies skal ud af børneværelset

Der er dog meget lille sandsynlighed for, at nogle børn har fået varige skader af at lege med skumfigurerne.

12 udgaver af svampelegetøjet squishies er trukket tilbage fra markedet, fordi det indeholder farlig kemi. Foto: Miljø- og Fødevarestyrelsen

12 squishies er trukket tilbage fra markedet, fordi de indeholder farlig kemi. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Og Top-Toy, der har BR og Toys'r'Us i Danmark, og Salling Group, der ejer Føtex, Bilka og Netto, har øjeblikkeligt stoppet al salg af skumlegetøjet i alle koncernens butikker i hele Norden.

Alligevel er der ingen grund til, at man som forælder ligger søvnløs om natten af bekymring over børnenes leg med squishies.

- Sandsynligheden, for at nogle børn har fået varige mén, er meget lav, siger Magnus Løfstedt, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Lugter meget kemisk

Styrelsen anbefaler dog alligevel, at man skaffer sig af med alle squishies og lader være med at købe nye. Legetøjet lugter nemlig meget kemisk, og det kan irritere øjne og luftveje. Det er dog en irritation, der forsvinder, når man fjerner produkterne, fortæller han.

Dog har styrelsen fundet ud af, at to ud af de 12 squishies afgiver stoffer i niveauer, der udgør en risiko for skade på nervesystemet.

- Squishies er så farlige, at de skal fjernes fra børneværelset. Det er dog vigtigt at tilføje, at vores analyser viser, at de afdamper klart mest, når produktet lige er pakket ud. Når de har stået i noget tid afgiver de mindre og mindre. Derfor er sandsynligheden for, at nogle børn har fået varige mén, meget lav, siger Magnus Løfstedt.

Produceret i Kina

Undersøgelsen af legetøjet blev sat i gang i marts.

- De er en ny dille på markedet, og så er vi opmærksomme. Det er vi også, når produkter henvender sig til børn. Vi havde også fået en række henvendelser om, at de lugtede meget kraftigt af kemi, siger Magnus Løfstedt om styrelsens undersøgelse.

Undersøgelsen har konkluderet, at samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem i længere tid.

De analyserede stykker legetøj er købt i legetøjsbutikker, danske netbutikker og netbutikker fra ikke EU lande. Alle de undersøgte produkter er produceret i Kina.

De 12 undersøgte produkter er ulovlige at sælge i Danmark og i resten af EU ifølge Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vil nu tage de nødvendige skridt til at få fjernet de konkrete produkter fra markedet.

- Virksomhederne, der importerer produkterne, er ansvarlige for at sikre, at produkter ikke udgør en risiko. Man skal stille krav til sin leverandør i forhold til de kemiske stoffer, som produkterne er lavet af, siger Magnus Løfstedt.

Facebook
Twitter