Ekspert: Stop ineffektive visitationszoner

Københavns Politi diskriminerer unge med indvandrerbaggrund, fremgår af en rapport fra Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination.

Ifølge professor i retspolitik og kriminologi på CBS Vagn Greve er det et gennemgående træk, at politiet danner sig en bestemt opfattelse af, hvordan en gerningsmand er og ser ud. (© colourbox)

Blot 1,73 procent ud af knap 18.000 visiterede viste ifølge rapport sig at bære våben.

Men ud over at de såkaldte visitationszoner er ineffektive så diskriminerer Københavns Politi unge med indvandrerbaggrund - og spilder desuden både sin egen og ikke mindst borgernes tid med visitationszonerne.

Det er de to centrale budskaber i en rapport fra Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination.

Centerets leder, Niels-Erik Hansen mener at politiet med sin optræden sætter forholdet til etniske minoriteter over styr:

- De har det problem at de bruger utrolig mange ressourcer til ingen verdens nytte. I samme åndedrag diskriminerer de nogle unge mennesker. De skubber dem fra sig, selv om de unge kunne være potentielle værdifulde kontakter til at opklare kriminalitet, siger Niels-Erik Hansen til DR Nyheder.

Klar overrepræsentation

Minoritetsdanskere er stadig betydeligt overrepræsenteret i de tusinder af visitationer, som politiet siden 2007 har gennemført i og omkring København.

Ifølge politiets tal er halvdelen af alle visitationer gennemført mod borgere med anden etnisk baggrund end dansk - og det selv om gruppen kun udgør godt 20 procent af den danske befolkning.

Føler sig diskrimineret

Samtlige adspurgte i rapporten oplever politiets adfærd i visitationszonerne som diskriminerende.

- Jeg tror alle vi kan sætte os ind i hvordan det er, når der er nogen, der begynder at rode i dine lommer og siger at du skal bukserne af. Man bliver mistænkeliggjort som voldsomt kriminel, siger Niels-Erik Hansen.

Professor: Politiet danner bestemt opfattelse

Ifølge professor i retspolitik og kriminologi på CBS Vagn Greve er det et gennemgående træk, at politiet danner sig en bestemt opfattelse af, hvordan en gerningsmand er og ser ud.

- Når de så visiterer nogen med anden baggrund, bekræfter de sig selv i det billede, som er skævt i forhold til virkeligheden, siger han.

Politi: Der er en god grund

Formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt mener ikke, at en "succesrate" på 1,73 procent ud af 18.000 er prangende, men han mener, der kan være en god grund til, at flere med indvandrerbaggrund visiteres.

- Det er altid op til den enkelte betjent at vurdere, om vedkommende han står med er potentiel kriminel eller ej. Så unge indvandrere bliver måske visiteret oftere end andre, fordi man erfaringsmæssigt ved, at der er nogle af dem, der går mere med kniv end andre, siger Claus Oxfeldt til DR Nyheder.