Ekspert: Svensk nazi-uro kan brede sig til Danmark

Uroen fra de højreradikale i Sverige kan brede sig til Danmark, vurderer ekspert.

Sverige oplever en optrapning af konflikten mellem det ekstreme venstre og det ekstreme højre, og det er bekymrende, siger en ekspert. Og uroen kan brede sig til Danmark. (© Scanpix)

I weekenden blev seks personer såret af knivstik i Malmø, da en gruppe overfaldsmænd forstyrrede en demonstration på kvindernes kampdag.

Meldingerne går på, at gruppen af mænd er højreekstremister, der har tilknytning til det nynazistiske parti Svenskernes Parti.

Hændelsen er meget bekymrende, mener Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme på RUC.

- Det her sammenstød giver grund til eftertanke. For de her netværk lader sig ikke begrænse af nationale grænser. Det, der foregår i Sverige kan lynhurtigt foregå i Danmark, siger Chris Holmsted Larsen.

Optrapning af konflikten

Det højreradikale parti Svenskernes Parti stiller op til det kommende Rigsdagsvalg i september og har vokset sig større gennem de seneste par år.

- Der har været en optrapning af konflikten mellem den ekstreme højrefløj og venstrefløj i Sverige. Især har højrefløjen har oprustet, og det har resulteret i flere voldelige sammenstød, fortæller Chris Holmsted Larsen.

Han refererer til, at højreekstremister i december overfaldt en venstreorienteret demonstration, og han tilføjer også, at svenske nynazister for nogle uger siden rejste til Ukraine for at være med i demonstrationerne i Kijev.

- Det er en generel tendens vi ser i hele Europa. Den økonomiske krise gør, at de her netværk vokser, siger Chris Holmsted Larsen.

Han forklarer, at når det går dårligt, så søger folk ofte hen på yderfløjene.

- Det skaber en utilfredshed med de politikere, der bestemmer, og så søger mennesker typisk andre politiske græsgange, og det er noget partier på yderfløjene typisk lukrerer på, forklarer han og henviser til 1930'erne, hvor nazismen og kommunismen var i fremmarch.

Særligt slemt i Sydeuropa

I Sydeuropa, hvor den økonomiske krise har ramt hårdest, har der også været flere voldelige sammenstød mellem højre- og venstreekstremister, forklarer han.

- Så spørgsmålet er, om det er den udvikling, der er kommet til Nordeuropa nu, og det kan man jo godt frygte.

Politiet anholdt i weekenden tre mænd, men måtte onsdag løslade den ene. De andre to sidder fortsat varetægtsfængslet og er sigtet for mordforsøg.