For knap 2000 kroner kunne klimabevidste passagerer i dag sikre sig de første billetter til SAS' jomfrurejse med selskabets første elfly, der efter planen letter fra Danmark, Sverige og Norge i 2028.
Inden for en time var alle billetter til afgangene udsolgt, selvom destinationen stadig er ukendt.
Og måske ankommer deltagerne fra København til folkemødet på Bornholm i fremtiden også med elfly.
Det er nemlig den eneste rute i Danmark, som lektor i elektriske maskiner ved Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Peter Omand Rasmussen forestiller sig, der lanceres med SAS' nye elfly i den nærmeste fremtid.
Batteriet på flytypen ES-30, der bliver produceret af svenske Heart AeroSpace i Gøteborg, rækker nemlig ikke længere end 200 kilometer.
- Sådan en flyvemaskine skal også kunne holde sig i luften i mindst en halv time, og den skal være i stand tilbage til at kunne komme tilbage til den lufthavn, den kommer fra. Så der flyver man stort set allerede på reservetanken, siger Peter Omand Rasmussen.
Derfor har det nye elfly også en nødgenerator, som flyver på brændstof, hvis der opstår en situation, hvor flyet skal flyve længere end de planlagte 200 kilometer.
Og det er der en god forklaring på. Teknologien, som den er i dag, er endnu ikke veludviklet nok til de lange ruter.
Det, til trods for at Peter Omand Rasmussen vurderer, at den svenske flysproduktion er blandt de førende i verden, når det gælder udvikling af elfly.
- Der skal ske noget Nobelpris-værdigt inden for batteriteknologien. Der er ikke noget, der ligger i kortene eller ude i forskningslaboratoriet, der siger: "Jeps. Nu er vi klar til at flyve på batteriet oversøisk", siger han.
Kan gøre en forskel i mindre områder med vand
Derfor bliver det også kun på de helt korte ruter, hvor elflyene kommer til at gøre en forskel, mener lektoren.
I Norge har regeringen tidligere været ude at sige, at alle indenrigsflyvninger i 2040 skal foregå med elfly.
Peter Omand Rasmussen mener også, at Norge kan komme i mål, hvis man kigger på de helt korte ruter mellem byerne.
- De har mange små flyruter fra for eksempel Stavanger til Bergen, der er små korte ruter, hvor det er over fjorde og fjelde. Det er rigtigt smart på de ruter, hvor der er en masse vand, fordi alternativerne tager så lang tid.
- Men er det fra Aarhus til København, er toget lige så godt. Men det er det ikke for Rønne, hvor der er vand, siger Peter Omand Rasmussen.
Derfor skal de danske passagerer heller ikke være for hurtige til at smide rejsekortet til DSB og forvente at tage turen mellem København og Aalborg med elfly. Der er nemlig stadig alt for langt mellem de to byer, til at det endnu kan lade sig gøre.
- Det kunne virkelig være en lækker rute at få elektrificeret. Men med dette fly ville du ikke kunne gøre det, så skal du også flyve på lidt brændstof, da de 200 kilometer er lige til øllet, siger han.
Hjælper ikke på samlet CO2-regnskab
Peter Omand Rasmussen ønsker heller ikke at slukke passagernes klimadrømme om en CO2-reduceret flytrafik.
Men selvom det kunne være dejligt med en elektrisk flyrute i Danmark, er det kun en dråbe i havet, når man ser på flytrafikkens samlede CO2-udledning.
- De 200 kilometer (som batteriet på de kommende elfly kan flyve, red.) batter ingenting i den store sammenhæng. De små distancer udgør stort set ingenting i CO2-udledningen, når man ser på luftfartsindustrien, lyder det fra lektoren.
For hvis vi virkelig skal se en forskel i udledningen af drivhusgasser, er det ruterne mellem de europæiske storbyer, der ville gøre en forskel, mener han.
- Min holdning til flyindustrien er lidt, at den eneste måde, vi kommer det til livs, er, at vi flyver mindre. Det er løsningen, indtil der kommer en anden teknologi, siger Peter Omand Rasmussen, der heller ikke mener, at elektrofuels og biobrændstof er den rette løsning til at reducere flytrafikkens CO2-udledling.
Selvom det kunne være fristende at se på udviklingen af elbiler på landjorden, går der altså årtier, før vi kan overføre den samme teknologiske udvikling til luftrummet, vurderer han.
- Eldriften er smart, men batterierne er bare så tunge. Det ser ikke ud til, at der er nogen revolution på vej omkring det. Det bliver bedre fra år til år, men der er bare så lang vej endnu.
- Der, hvor vi er med elbiler nu, er vi ikke før 2050 med fly, hvis jeg skal gætte, siger Peter Omand Rasmussen.
Alligevel er lektoren begejstret for SAS' initiativ.
- Jeg kan godt lide, at der bliver taget nogle skridt, og man prøver at gøre noget i det små. Jeg synes, at det kunne være fedt at have et elfly mellem Rønne og København - også i en ingeniørmæssig sammenhæng.
- Men realismen omkring, at nu flyver vi til New York, når jeg ikke at opleve. Jeg kommer ikke til at flyve til New York på el, og hvis der kommer en rute, ville jeg være den første, der tager den, siger Peter Omand Rasmussen.
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra SAS om de kommende elfly.