Ekspert: Trusler på nettet er stigende

Den chikane på nettet, som flere debattører oplever, når de optræder i offentligheden, er et billede på en generel samfundsdebat, der er blevet forrået, mener ekspert.

Ifølge professor og forsker i IT-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, er det alle typer af mennesker, der lader følelserne få frit spil og chikanerer eller truer andre online. (© DR)

Onlinechikane og -trusler er efterhånden hverdag for flere af de personer, der blander sig i den offentlige debat - for eksempel folketingsmedlemmerne.

I en rundspørge, som DR Nyheder står bag, oplever omkring 38 procent af de 74 folketingspolitikere, der har meldt tilbage, at det er blevet værre.

Politikerne skal heller ikke forvente, at det bliver bedre i fremtiden, vurderer professor og forsker i IT-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug.

- Vi ser en kultur nu, hvor den er accepteret. Det er den ene side af det, forklarer han.

- Den anden side af det er, at vi har teknologien lige ved hånden. Vi kan bruge den hele tiden, og vi kan let komme til orde med frustrationer, som ligger lige under overfladen hos os. Og kombinationen af de to ting gør, at jeg absolut tror, at det er noget, vi vil se mere til.

Er det nødvendigt?

For fødevareminister Dan Jørgensen (S) er udviklingen kun gået i én retning.

- I min tid som politiker har jeg i stadig stigende grad modtaget meget, meget ubehagelige beskeder, som "skyd dig selv Dan Jørgensen" og nogle havde taget et billede af en valgplakat med mig, hvor de brændte mit ansigt af, forklarer han.

SF's sundheds- og psykiatriordfører Özlem Cekic er også en af de politikere, der oplever, at udviklingen går i den forkerte retning.

Hun peger også på de sociale medier, som én af årsagerne til det stigende antal sager. De er i sin natur et langt hurtigere medie end eksempelvis det at sende sine trusler på brev, der skal i konvert, påklistres et frimærke og puttes i en postkasse.

- Så har du masser af tid, hvor du kan tænke om, det er nødvendigt. Det er lettere med mail. Og det er meget lettere på Facebook og Twitter, siger hun.

Ligelig kønsfordeling

Hos Københavns Politi, der modtager eventuelle anmeldelser fra Christiansborg-politikerne, oplever man, at det er stigende, og at karakteren af både trusler og chikane er blevet grovere.

- Jeg tror bare, at der er et ret stort mørketal. Vi får ikke kendskab til hovedparten af det, der sker, forklarer vicepolitiinspektør Ove Bundgaard Larsen.

Han fortæller desuden, at politiets tal viser, at mænd og kvinder udsættes for det i lige stor grad.

Samfundsdebat forrået

Det er dog ikke kun på nettet, at folk er blevet grovere.

Generelt er samfundsdebatten blevet mere råt, mener Jakob Linaa Jensen, der er lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet og blandt andet har forsket i netdebatter og sociale medier.

- Vi ser, at det er accepteret at sige nogle ting til hinanden ude i samfundet, som ikke var accepteret for 20 år siden, forklarer han.

- Det er jo også vigtigt at understrege, at hvis vi ikke vil have, at der bliver en endnu større radikalisering, skal vi sige fra, når vi møder sådan nogle urimeligheder her. Og det har vi alle sammen en pligt til som borgere.

FacebookTwitter