Ekspert: Ukrainske soldater i Danmark giver god mening

Ukraine har fået øjnene op for den danske hjemmeværnsmodel, og det kan hjælpe landets forsvar på lang sigt, vurderer lektor.

Ukrainske soldater under en flagceremoni i byen Izyum i Kharkiv regionen. Ukrainske soldater bliver lige nu trænet i et stort træningsprogram i Storbritannien, og Danmark vil nu også træne ukrainske soldater på dansk jord. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

Det giver god mening, at Danmark nu har meldt sig på banen og vil træne ukrainske soldater herhjemme.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, lektor i krigsstudier ved Forsvarsakademiet, oven på gårsdagens politiske udmelding.

Her annoncerede forsvarsminister Morten Bødskov, at Danmark på dansk jord vil bidrage med træning i minerydning, militær ledelse og hjælp til at opbygge det ukrainske hjemmeværn.

Ukraine står over for et langt sejt træk med at samle soldater nok til fronten og opbygge et langtidsholdbart forsvar.

Derfor har det ukrainske forsvar brug for al den hjælp, de kan få, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

- Ukraine har brug for en masse soldater rigtig hurtigt, og de har ikke kapaciteten til at træne dem selv. Derfor går de ud og laver den her form for træningsprogrammer i rigtig mange lande, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han forklarer, at krigen har udviklet sig til en opslidningskrig. Det betyder, at den part, der kan producere flest soldater og har den mest stabile forsyning af våben og ammunition, vinder.

- I øjeblikket handler det om at hjælpe Ukraine med at lave en produktionsmaskine af mennesker, så de kan få flere nye soldater frem til fronten end russerne kan og i et hurtigere tempo. Det kan i sidste instans være afgørende, siger han.

Småt med konkret viden

Detaljegraden om den kommende træning på dansk jord, ville forsvarsminister Morten Bødskov i går ikke udtale sig om.

Det betyder, at vi ikke ved, hvor mange ukrainere, der skal modtage træning Danmark, og hvor den træning kommer til at foregå.

- Indtil videre er det småt med konkret viden om det her nye initiativ, men vi ved, at det er hjemmeværnets kundskaber, som Ukraine er interesseret i, danske officers kundskaber og lærdom om at rydde miner og u-eksploderet ammunition, siger DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der gode grunde til, at den kommende træning af ukrainske soldater skal foregå på dansk jord og ikke i Ukraine.

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

For NATO-landene er på ingen måde interesseret i at sende deres egne soldater ind i Ukraine. Årsagen er, at man simpelthen vil undgå at være fysisk til stede i landet af frygt for, at krigen eskalerer og breder sig ud over Ukraines grænser, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

Derfor foregår der også lige nu et stort anlagt træningsprojekt i Storbritannien, hvor ukrainske soldater modtager træning af både britiske, svenske, finske og også danske instruktører.

- Man kan kalde det et lynkursus i basale soldaterfærdigheder. Det er kurser, der tager op til seks uger, hvor de ukrainske rekrutter lærer de basale færdigheder, der skal til for at klare sig som soldat på en slagmark. Det handler om, hvordan man søger dækning, skyder og rammer, og hvordan man overnatter og klarer sig i naturen, siger Mads Korsager.

Det lange træk

Træningen i Danmark kommer som nævnt til at handle om minerydning, ledelse og tilbud om hjælp til den ukrainske hjemmeværnsindsats Danmark.

Det er områder, som Danmark har mange års erfaring i, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

- Danmark laver jo minerydning humanitært rundt omkring i hele verden. Det er logisk, man tilbyder kompetencer, hvor man er godt kørende. Jeg tror, at de kan få noget fornuftigt ud af den måde, vi har strukturet vores hjemmeværn, og endelig er lederuddannelsen et sted, hvor vi har noget overskudskapacitet, vi kan tilbyde der, siger Peter Viggo Jakobsen.

Det er mindre end et år siden, at Ukraine kickstartede sit hjemmeværn, der går under navnet ”Territorial Defense Force”.

Dengang lød ambitionen, at styrken, når den er fuldt ud mobiliseret, skulle tælle 130.000 soldater og civile.

Det var i januar. og fordi det ukrainske hjemmeværn ifølge Peter Viggo Jakobsen stadig er på et begynderstadie, er det sund fornuft, at Ukraine ser sig om efter inspiration på den front.

- Vi har erfaringer i at organisere et hjemmeværn. Jeg tænker, Ukraine har kigget på modeller i forskellige lande, og de varierer meget fra land til land, og de må have synes, at det som Danmark har gjort, det giver mening i deres kontekst, siger Peter Viggo Jakobsen.

For det er ikke kun mens krigen er i gang, at Ukraine har brug for et robust forsvar og hjemmeværn.

- Ukraine skal jo også tænke på det lange seje træk, og når den her krigsfase er slut, vil der komme en lang periode bagefter, hvor der står russere ved grænsen, hvor den nu end bliver etableret, og kigge sultent på Ukraine.

- Der skal man jo have en troværdig styrke, der kan afskrække russerne fra at prøve lykken en gang til, siger Peter Viggo Jakobsen.