Ekspert: Værn mod id-tyveri får minimal effekt

Problemet med id-tyveri er ikke blevet analyseret grundigt nok af ministeriet, mener it-sikkerhedsekspert.

- Man er simpelthen nødt til grundigt at analysere problemstillingen herhjemme og stigningen i identitetstyveri. Det er ikke mit indtryk, at det er gjort godt nok, lyder det fra it-sikkerhedsekspert, Peter Kruse.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har i dag præsenteret det, hun i en pressemeddelelse kalder ”et værn mod id-tyveri”.

Står det til ministeren, skal borgere kunne oprette en kreditbeskyttelse af deres cpr-nummer, hvis de udsættes for identitetstyveri.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra virksomheden CSIS Security Group vurderer, at det vil få en minimal effekt, da det kun er en lille andel af identitetstyverier, der baserer sig på cpr-numre.

- Det baserer jeg på de sager, som vi efterforsker. Det er primært en kombination af andre ting end udelukkende bare et cpr-nummer, forklarer han.

- Så det at lave en kreditbegrænsning på et cpr-nummer er desværre kun en lappeløsning.

Ifølge Peter Kruse handler identitetstyverier om mange andre ting end bare folks cpr-numre.

- Det er mange gange folk, som lader sig snyde på andre måder, som opgiver oplysninger de forkerte steder, som taber deres pung eller på anden måde mister oplysninger, som kan misbruges. Det er meget sjældent relateret til cpr, forklarer han.

- Derfor er effekten af det her – selvom det er et godt initiativ – desværre meget lille.

Hvis lovbehandlingen af forslaget går glat igennem, forventer Karen Ellemann, at det vil være en realitet, inden året er omme.

Sagen kort

  • Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er klar med en løsning, som skal gøre det lettere for borgere at sikre sig mod id-tyveri.

  • Løsningen går ud på, at folk får mulighed for at registrere, at de har fået stjålet eller mistet ID-papirer, som kan misbruges, og dermed opretter de en kreditbeskyttelse.

  • Det giver butikker mulighed for at se, om der er risiko for id-misbrug, når de henter kundens navn og adresse fra CPR-registret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk