Ekspert: Vi bliver snydt med vacciner

Vi bliver manipuleret til at tro, at influenzavacciner virker bedre end de gør. Sådan lyder budskabet fra en fremtrædende forsker og epidemiolog.

Mange vil gerne stikkes, for at undgå Influnza A. Men der er ingen garanti for, at vaccinen virker. (© Colourbox)

Virker influenzavaccinerne, eller gør de ikke? Det må forsøg med vaccinerne vise.

Men de forsøg, vi hører mest om og undersøgelserne, der viser de bedste resultater, er dem, som er sponsorerede af firmaer, som producerer vaccinerne.

Det fortæller forsker og epidemiolog Tom Jefferson i en videnskabelig artikel i det anerkendte lægefaglige tidsskrift British Medical Journal.

Systematisk manipulation

Han påviser derudover, at de forsøg med influenzavacciner, som er helt eller delvist sponsorerede af vaccinefirmaer, oftere ender i de mest fremtrædende lægefaglige tidsskrifter, som er de mest citerede.

- Det tyder på en systematisk manipulation af videnskabelige og almindelige medier, siger Tom Jefferson til DR Nyheder.

Forskerens tal viser, at influenzavacciner bliver brugt mere og mere, uden at det fører til færre dødsfald.

Politikere sikrer mod trusler

I Danmark har myndighederne bestilt influenzavacciner til halvanden million danskere.

Ifølge ph.d.-stipendiat Kim Lilholt Ruggaard fra Handelshøjskolen i Århus bruger politikerne i stigende grad energi på at beskytte borgerne mod uhåndgribelige farer og trusler eksempelvis truslen mod at blive syg af influenza. - Det er en udvikling, som i høj grad går på, at politikere ikke har mulighed for at forandre verden i retning af den bedste af alle verdener. Det, de skal gøre, er at sikre befolkningen imod trusler, siger Kim Lilholt Ruggaard.