Ekspert: Vi har undervurderet hvor lidt danskerne ved om deres frugtbarhed

Mere oplysning om frugtbarhed allerede i folkeskolen skal forebygge barnløshed i fremtiden.

De unge mangler viden om fertilitet og graviditet, mener Sex & Samfund, som nu ændrer indholdet i seksualundervisningen. (© Colourbox)

Alder, sundhed, miljø og sygdomme.

Alt sammen noget, som har stor indflydelse på menneskers evne til at få børn. Alligevel ved rigtigt mange danskere - uanset køn, alder og uddannelsesniveau, ikke særligt meget om deres egen frugtbarhed.

Det fortæller Lone Schmidt, lektor og leder af forskningsgruppen i reproduktiv sundhed ved Afdeling for Social Medicin ved Københavns Universitet.

- Vi ved fra rigtigt mange studier både fra udlandet og Danmark, at unge voksne og såmænd også de ældre voksne, har en forbavsende ringe viden om frugtbarhed og risikofaktorer for nedsat frugtbarhed, siger hun til DR Nyheder.

Det vil Sex & Samfund nu forsøge at rette op på ved at indføre emner om, hvordan og hvornår man bedst bliver gravid i seksualundervisningen i folkeskolen og på ungdomsuddannelser.

Fokus på det uønskede har skabt uvidenhed

Seksualundervisning har ellers altid handlet om, hvordan man bedst undgår graviditet.

At det er slut med det nu, er en glædelig nyhed, mener Lone Schmidt, som kalder det "en rigtig, rigtig god idé".

- Vi har i en lang årrække haft fokus på uønskede graviditeter og sexsygdomme, og på en eller anden måde er vi kommet til at overse som fagpersoner, at sådan noget som frugtbarhed, hvornår man kan blive gravid, og hvilken effekt rygning har på evnen til at få børn - der har vi undervurderet, hvor lidt folk faktisk ved, siger hun.

Overrasket over behov for behandling

Hun tror på, at den øgede opmærksomhed på danskernes frugtbarhed vil få unge til at tage en mere velovervejet beslutning om, hvornår de vil have børn, eller om de overhovedet vil have børn.

Og selvom hun ikke tør spå om effekten på de danske fødselstal, så tror hun på, at oplysning kan gøre, at færre må ende med at få fertilitetsbehandling.

- Hvis man spørger folk, der får fertilitetsbehandling, så siger langt de fleste, at de aldrig nogensinde havde troet, at de ville få brug for det her, og hvis bare de havde vidst, hvordan tingene virkelig hang sammen, så havde de handlet anderledes.

Samfundet spiller en rolle i barnløshed

Men det er ikke kun manglende viden om egen krop, der gør, at danskerne kommer sent i gang med at få børn. Det mener sociolog og professor ved Aalborg Universitet, Lisbeth B. Knudsen.

Ifølge Lisbeth B. Knudsen, så bliver det nemlig vanskeligere og vanskeligere at tage beslutningen om, at tiden er inde til at få børn.

Både på grund af arbejde og på grund af den måde, som danskerne indgår i parforhold.

- Vi har jo ikke længere en model, hvor vi mødes, bliver forelsket, bliver ringforlovede og så etablerer en familie. Der sker en masse ind og ud af parforhold, og det kan tage tid at finde den rette partner, som samtidig er klar til at få børn, når man selv er, siger hun til DR Nyheder.

Derfor kan ændret seksualundervisning alene ikke løse problemerne med faldende fødselstal og sen fødealder. Men oplysningen er alligevel en god idé - så længe den ikke tager form af skræmmekampagner, mener hun.

- Vi har jo en model i det danske samfund, hvor vi tror på, at oplysning nytter. Og det gør det i hvert fald ikke bedre ikke at oplyse, siger hun.

Bør bredes ud til alle uddannelsesinstitutioner

Lise Schmidt ville ønske, at den ændrede seksualundervisning kunne udvides til flere uddannelsesniveauer. Faktisk ville den gøre allerstørst forskel, hvis den blev rettet mod videregående uddannelser af alle typer, mener hun.

- Det ville være rigtigt godt, hvis vi kunne få den her oplysning ud blandt de 23-25-årige, siger Lise Schmidt.

Fra 1993 til 2013 er antallet af levendefødte børn i Danmark ifølge Danmarks Statistik faldet med 17 procent. Samtidig er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder steget fra 27,2 til 29,1 år.

Sidste år blev der født 55.873 børn, og af dem var 4.839 børn lavet på fertilitetsbehandling, viser tal fra Dansk Fertilitetsselskab.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter