Ekspert vil sætte 'hurtigt, hårdt og kort' ind mod stigende smittetal

Vi har ikke set toppen endnu, vurderer professor og overlæge Lars Østergaard efter 453 nye smittetilfælde.

Københavns Politi varslede i dag opholdsforbud i festområdet Kødbyen i København fra kl. 22. Forbuddet varer forløbigt syv dage frem. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Smittekurven er igen begyndt at gå den gale vej i Danmark, hvor der i dag er blevet registreret 453 nye tilfælde af coronavirus.

Og det vil ikke være overraskende, hvis det tal stiger yderligere i kommende dage, mener en af landets førende eksperter.

- Jeg tror ikke, vi har set nogen top på den stigningskurve endnu, siger Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Især i København er udviklingen vendt i en dyster retning med mange nye smittetilfælde.

Her har man i de seneste to dage registreret hele 194 nysmittede ud af det samlede antal i de seneste to døgn på 823 registrerede tilfælde.

Ser man på de 17 kommuner i hovedstadsområdet, så står de for 396 af de 823 smittetilfælde i de seneste to døgn, hvis tal Statens Serum Institut har offentliggjort samlet i dag.

Hurtigt, hårdt og kort

I kommunerne i hovedstadsområdet blev forsamlingsforbuddet for halvanden uge siden sænket fra 100 til 50 personer. Og samtidig blev åbningstider for barer og restauranter begrænset til klokken 24.

Da der typisk går en uge fra smitte til de symptomer, der får en person til at lade sig teste, er dagens tal en afspejling af situationen med de restriktioner, der var gældende for en uge siden, pointerer Lars Østergaard.

- Så vi må konstatere, at de ikke har været tilstrækkelige. Vi kan så håbe, at de restriktioner, der kommer i ugens løb kan vende kurven, siger han.

I dag oplyste Københavns Politi, at der bliver indført et opholdsforbud i festområdet Kødbyen på Vesterbro, hvor man nu kan få bøde for at opholde sig efter klokken 22, hvor barer og restauranter skal lukke.

Om den eller andre restriktioner bør kopieres i andre kommuner og politikredse, vil Lars Østergaard ikke lægge sig fast på.

- Ingen kan vide, hvad den rigtige pakke eller opskrift er. Den kan variere fra kommune til kommune. Men vi ved til gengæld, at jo hurtigere og hårdere, man sætter ind, des lettere er det også at vende udviklingen og løfte restriktionerne igen.

- Det handler om at sætte ind hurtigt, hårdt og kort. For det er jo vigtigt at finde en balance, så restriktionerne kommer til at genere færrest muligt samtidig med, at smittespredningen ikke kommer ud af kontrol.

Professor: Se på Sverige

453 nysmittede er heller ikke et tal, der imponerer epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab ved Roskilde Universitet Center, Lone Simonsen.

- Det er ikke et pænt tal, siger hun.

Meget bedre bliver det ikke af at se på, hvor stor en procentdel af de testede, der får et positivt prøvesvar.

Siden i går er der blevet foretaget 59.203 test. Og med 453 smittede er den positive procentdel oppe på 0,7.

- Henover sommeren havde vi et mere behageligt niveau på 0,1 til 0,2 procent. Men nu ligger det oppe omkring de 0,7 til 0,9 procent. Og det er jo slet ikke godt, siger Lone Simonsen.

Lone Simonsen mener, at tiden er inde til at se på Sverige, der er gået fra være et skrækeksempel på høje smitte- og dødstal til nu at være blandt duksene i Europa.

I dag har Sverige registreret 310 nye smittetilfælde - dog skal det siges, at omfanget af test i Sverige er mindre end i Danmark.

- Det ser ud til, at man knækkede koden i Sverige tilbage i foråret, da man indførte et landsdækkende forbud mod forsamlinger på over 50 personer, siger Lone Simonsen.

Hun mener, at et landsdækkende forbud mod forsamlinger på over 50 personer, som vi havde en måned i Danmark i sommer muligvis er det, der forhindrer såkaldte supersprederbegivenheder.

- Vi kunne jo se, at da vi i sommer hævede grænsen til 100 personer, der begyndte vi at se lokale udbrud igen, siger Lone Simonsen.