Det blæste kraftigt onsdag morgen, da et DSB-tog forulykkede på Storebælt. En ulykke, der kostede otte personer livet og sårede 16.
I vinden blev en lastvognstrailer fra et godstog vristet fri, og efterfølgende kolliderede traileren med toget.
Men vinden kan ikke være den eneste årsag til ulykken, vurderer Jakob Mann, der er professor i vindenergi ved DTU, og som tidligere har skrevet en rapport om vindhastigheder og kørsel på broer.
VIDEO: Sådan fastgøres en lastvognstrailer til et godstog
DR er taget til kombiterminalen i Malmø, hvor de læsser lastvognstrailere på samme type godsvogn, som dén der var involveret i ulykken på Storebæltsbroen. En kæmpestor kran løfter traileren op på en særlig godsvogn kaldet en "lommevogn". Den har en slags stålramme forneden, der holder traileren på plads, så lastvognen ikke kan glide ud af rammen. Derudover har den en særlig låseanordning, som dem der sidder bag på førerhuset på en lastbil. På traileren sidder der en tap - kaldet "kongetappen" - som klikker sig fast på godsvognen. Den kan fastholde minimum 30 tons, hvis den sidder fast som den skal.
- Vind er helt sikkert en vigtig fakta, men hvis traileren er spændt ordentligt fast på godstoget, så burde 21 meter per sekund ikke være noget problem, siger han til DR Nyheder, efter at Berlingske i første omgang bragte historien.
Havarikommissionen står lige nu for at undersøge ulykken, og ifølge undersøger Bo Haaning kan der gå flere måneder, før deres rapport ligger klar.
Burde ikke kunne blæse af
I undersøgelsen vil Havarikommissionen også se på, hvilken rolle vindhastigheden spillede i ulykken. De skal dog også se på, om der var en sikkerhedsbrist på det godstog, som tabte traileren over Storebælt.
Og selv om vinden kan have spillet en rolle, så vurderer professor Jakob Mann, at der også må have været noget andet galt.
- Nu tyder det ikke på, at der er nogen vogne, som er afsporet eller væltet. Det er en lastvognstrailer, som er rykket løs og væltet af toget. En lastvognstrailer er meget lettere end en togvogn, og hvis den ikke er sat helt ordentlig fast, så kan den blæse af. Traileren burde være sat så godt fast, at det her ikke burde kunne ske ved vind på 21 meter per sekund, siger han.
Så er en vindhastighed på 20,9 meter per sekund nok til at rykke ved noget, som er spændt fuldstændig fast?
- Nej, det vil jeg ikke vurdere.
Reglerne lige nu er, at hvis det blæser mere end 25 meter per sekund i middelvinden, så må tog ikke passere broen.
Hvis det blæser mellem 21-25 meter per sekund, så må tog ikke køre mere end 80 kilometer i timen over broen.
Og de regler er rimelige, mener professoren i vindenergi.
- Vi har jo ikke set andre ulykker af denne type, og hvis der havde været noget galt med grænserne, så ville vi nok have set lignende ulykker før, siger han.