Ekspert: Voldtægtskampagne kan mænd til at spørge først

Kønsforsker roser ny voldtægtskampagne for at tage fat i problemets rod - men den stopper ikke voldtægtsmanden, der springer ud af en busk.

'Jeg kunne jo se, hun bare var helt klar...', siger en ung mand i ny kampagne mod voldtægt, og fortsætter: 'til at gå, så jeg bad min ven om at lade hende være.' (Modelfoto) (Foto: Center for Voldtægtsofre- Aarhus Universitetshospital)

Ny kampagne mod voldtægt fra Center for Voldtægtsofre har det rigtige fokus: mændene.

Sådan lyder dommen fra kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke.

- Der har ofte har været et stort fokus på kvinder og på deres påklædning, mens det sjældent har handlet om det, der er kernen: mænds seksualitet, siger han.

Kampagnen fra Center for Voldtægtsofre, der jo ellers til daglig arbejder med de kvindelige ofre, retter sig denne gang mod mændene.

- Vi synes, der har været rigtig meget fokus på, hvad kvinder kan gøre for at undgå voldtægt. Men det er jo mænd, der voldtager kvinder, siger ledende psykolog på centret Anja Hareskov Jensen.

Derfor har centret lavet en kampagne henvendt til mænd. Samtlige de personer, der optræder i kampagnen, er mænd, der forholder sig til voldtægt.

Ingen effekt på dem, der springer ud fra en busk

Kenneth Reinecke mener, at kampagnen kan have en effekt på nogle potentielle voldtægtsmænd.

- Den kan måske få mænd til at tænke, at der er en grænse for, hvor dum og naiv man kan tillade sig at være, siger han.

- Men kan man tale fornuft med en voldtægtsmand?

- Selvfølgelig kan du ikke tale fornuft til sådan én, der hopper ud af en busk for at voldtage. Men de fleste tilfælde af voldtægt sker jo mellem parter, der kender hinanden eller har haft en eller anden form for kontakt tidligere, siger Kenneth Reinicke.

Gråzone og misforståelser

Og her mener kønsforskeren godt, at kampagnen kan have en effekt.

- Der er jo altid mulighed for at misforstå hinanden og nogle kulturelle opfattelser af, at det er manden, der skal tage initiativ. Med det her kan man måske få unge mænd til at tænke over, at de jo kan spørge først, hvis de er i tvivl, siger Kenneth Reinicke.

Amnesty International gennemførte i marts en undersøgelse, der viste, at hver syvende af de adspurgte i Danmark mente, at kvinden selv har ansvaret, hvis hun er gået frivilligt hjem med en mand og så bliver voldtaget.

Et udvalg af plakaterne fra kampagnen. (Foto: Center for Voldtægtsofre- Aarhus Universitetshospital)
Facebook
Twitter