Forsker har skemalagt, hvornår forholdet bliver farligt: 'Otte trin fører til partnerdrab'

Jane Monckton-Smith har undersøgt 372 partnerdrab i England. Og de minder om hinanden.

Over halvdelen af alle dræbte kvinder i Danmark i perioden 1992 til 2016 blev slået ihjel af deres nuværende eller tidligere partner.

- Alle kan ende i et farligt forhold, forklarer Jane Monckton-Smith.

Hun er professor på universitet i Gloucestershire og har brugt mere end 20 år på at undersøge partnerdrab.

Herhjemme er partnerdrab den største enkeltstående type af drab, vi har. Og i ni ud af ti tilfælde er det en kvinde, der er offeret.

Men hvad er det, der udløser den ultimative forbrydelse mellem to, som forelskede sig?

Det kan Jane Monckton-Smith være med til at svare på.

Som en del af sin forskning har hun nemlig sammenlignet i 372 sager om kvindedrab i England for at se, om der kan trækkes en sammenhæng i den måde, de udviklede sig på.

Og det kan der. Hun er kommet frem til, at partnerdrab ofte følger de samme otte trin. Og de er værd at være opmærksomme på, fortæller hun til DR.

- Jeg har været i kontakt med mange familier, som har mistet personer, de holdt af, i et partnerdrab. Jeg får hele tiden at vide, at de efterladte ville ønske, at de vidste, hvor farlig kontrol og jalousi kan være. Det er vigtigt, at folk forstår, at besiddertrang, jalousi og kontrol ikke er romantisk, men farligt, siger hun.

For Jane Monckton-Smith er det dog samtidig også vigtigt at pointere, at selvom man er i et forhold med en meget dominerende kæreste, vil det ikke nødvendigvis føre til trusler, psykisk vold eller drab. De enkelte trin leder nemlig ikke nødvendigvis altid til de næste i rækken.

Nedenfor kan du se de otte trin, som Jane Monckton-Smith bruger til at forklare, hvad der sker i et forhold, når en partner går fra omsorgsfuld til livsfarlig.

Trin 1: Historie - Den bagage vi har med

Alle folk, der indleder et forhold, har fortiden med sig i bagagen. Det gælder selvfølgelig også for dem, som er i stand til at begå et partnerdrab. Og deres forhistorie og tidligere forhold vil ofte være domineret af nogle særlige egenskaber, som allerede tidligt i det nye forhold kan være faresignaler for, hvad der kan ske i fremtiden, mener Jane Monckton-Smith.

- Det vil være værd at undersøge, om den potentielle partner tidligere har stalket en ekskæreste eller været voldelige i tidligere forhold. Det kan også være, at personen har tendens til at være meget kontrollerende og jaloux anlagt.

- Hvis personen tidligere har været voldelig mod en partner, så flygt.

Trin 2: Den første tid - Dominansen begynder

Der er faresignaler at være opmærksom på, selvom et forhold stadig er ganske nyt. Der vil givetvis være mange kærlighedserklæringer, og man kan sidde tilbage med en følelse af, at det hele går meget stærkt. Den nye partner har nemlig et ønske om, at forholdet bliver seriøst meget hurtigt.

Og den tilgang til relationen bygger på et højt ønske om at være i et forhold for enhver pris hos den dominerende partner, forklarer Jane Monckton-Smith.

- Der vil derfor ofte heller ikke gå længe, før man befinder sig i et egentligt kæresteforhold med personen.

Trin 3: Forholdet - Kontrollen fastholdes

Når først forholdet er indledt, og man kalder sig kærester, vil det udvikle sig skidt. Den dominerende partner vil nemlig have nogle særlige handlemønstre og bruger forskellige taktikker for at fastholde kontrollen.

Partneren vil derfor blande sig i alt fra påklædning og udseende, til hvem kæresten er sammen med, og hvornår det sker.

Kontrollen kan stå på i mange år og være meget voldsom, da den kontrollerende partner vil være helt sikker på, at deres kæreste gør, "som de får besked på", forklarer Jane Monckton-Smith.

- Vold er et meget effektivt redskab til dette, og det er også grunden til, at vi ser så meget vold i hjemmene forud for mange af sagerne om partnerdrab. Det indbefatter ikke nødvendigvis brækkede knogler, men nærmere skubben og heven, siger Jane Monckton-Smith og uddyber:

- Hvis man opfører sig ordentligt og gør, som man får besked på, udfordrer man ikke den dominerende partner. Så længe båden ikke rokker mere end højst nødvendigt, kan det usunde forhold fortsætte i mange år.

Trin 4: Trigger - En uundgåelig konflikt

Selvom tiden i de tre forhenværende trin kan føles hård og være fyldt med vold og kontrol, er det først for alvor i den fjerde fase, at de tidligste indikationer, på at det kan blive meget farligt, begynder.

Den fase kendes som "triggeren". Her vil der ske noget mellem parterne, som udløser en større konflikt. Det drejer sig ofte om, at man bliver adskilt fra hinanden, for eksempel hvis konen vælger at forlade sin mand. Og det vil ændre alt i forholdet og relationen mellem de to.

- Den største "trigger" er globalt set adskillelse eller et forsøg på adskillelse fra den kontrollerende part. Men det kan faktisk også være, hvis den dominerende part har en idé om, at man vil komme væk fra hinanden i den nærmeste fremtid, siger Jane Monckton-Smith.

Trin 5: Optrapning - Kærlighedserklæringer og trusler

Når alt ser ud til at være tabt, kan det blive meget farligt. Ved det femte trin vil den dominerende partner virkelig forsøge at få kontrollen over relationen tilbage. Og i den henseende vil de ifølge Jane Monckton-Smith gøre bruge af en masse forskellige taktikker.

- Det kan dreje sig om alt fra store kærlighedserklæringer til trusler om drab. Det ene øjeblik kan de være meget kærlige og romantiske, mens de det næste kan græde og bede om tilgivelse. Det er heller ikke ualmindeligt, at de truer med at dræbe specifikke personer eller sågar dem selv.

De kan også begynde på meget voldsom stalking med både overvågning og grov chikane.

- I de fleste tilfælde, hvor den ene part er kommet så langt ud og opfører sig så grænseoverskridende, vil det også stoppe her, forklarer Jane Monckton-Smith.

Som udgangspunkt kan der ske tre ting fra dette stadie. Parret kan finde sammen igen, fordi den dominerende partners forskellige taktikker rent faktisk virker. Her vil parret derfor ifølge Jane Monckton-Smith bevæge sig tilbage til det tredje trin.

De kan også forblive fra hinanden, hvilket i sidste ende vil betyde, at den kontrollerende part på et tidspunkt vil forsøge at indlede et forhold med en ny partner. Men forholdet kan også udvikle sig videre til næste fase, som kan få meget alvorlige konsekvenser.

- De færreste bevæger sig frem til næste trin, men det sker, siger Jane Monckton-Smith.

Trin 6: Drabstanker - En utænkelig 'løsning'

Hvis en person når til den sjette fase, kan det virkelig være farligt. De vil måske gå rundt med en oplevelse af, at deres forhold aldrig kan blive, som det var engang, eller som de ønsker det, og at de ikke kan gøre noget for at ændre det.

De vil nok føle sig misforståede eller svigtede over, at det ikke gik, som de ville have det.

- Derfor vil de begynde at tænke på drab som en potentiel løsning på deres problemer. Det kan være, at de oplever en voksende lyst til at dræbe deres partner eller tidligere partner, men de kan også have lyst til at tage livet af dem selv, fortæller Jane Monckton-Smith.

Trin 7: Planlægning - Ingen vej tilbage

I den syvende fase vil drabet begynde at tage form i hovedet på den dominerende part. Måske er personen allerede i gang med at lave en masse indledende reseach. Det vil også senere hen være med til at fastlå, om drabet var planlagt eller ej. De fleste, der udfører et drab, har nemlig til en vis grad planlagt dele af det.

- Jo mere voldelig personen er, jo hurtigere vil planlægningen af drabet også være. Mens andre typer er mere kontrollerende og manipulative. I deres tilfælde vil der ofte være lagt en omhyggelig plan, hvor brutal vold sjældent indgår, siger Jane Monckton-Smith.

Trin 8: Drabet - Den frygtelige kulmination

Kulminationen på de otte trin har fatale konskevenser. Det er nemlig her, drabet bliver ført ud i livet. Og drabene kan være meget brutale med eksempelvis kvælning og tæsk eller gentagende knivstik.

Det er de færreste, som når til dette trin, men nogle vil rent faktisk føre deres plan ud i livet og dræbe deres partner, forklarer Jane Monckton-Smith.

Derfor mener hun også, at hendes otte trin er vigtige for at forstå, om man måske selv er fanget i en farlig relation.

- Når man forstår de otte trin, har man en mulighed for at bryde processen. Ved hvert eneste trin har vi muligheden for at stoppe det i at fortsætte til næste trin. Hvis man ved, hvor man er, kan man få det stoppet, inden det ender galt, siger Jane Monckton-Smith.