Eksperter advarer brugere: Deaktiver Java

Et stort sikkerhedsbrist i computersoftwaren Java får nu flere eksperter til at advare pc-brugerne: Hackere kan få adgang til din pc.

Computerbrugere verden over anbefales nu af sikkerhedseksperter at deaktivere computersoftwaren Java fra Oracle Corp, fordi der er blevet opdaget en grel sikkerhedsbrist, som hackere kan udnytte til at angribe computere.

- Java er noget rod. Det er ikke sikkert. Du bliver nødt til at deaktivere det, siger pc-sikkerhedseksperten Jaime Blasco, der er chef ved AlienVault Labs til Reuters.

DR Nyheder arbejder på at få en kommenatar fra bl.a. Java, Nets og DK CERT, som varetager it-sikkerheden i Danmark.

Danske Bank er ved at se på, om Java skaber sikkerhedsproblemer for at logge på NemID. Shehzad Ahmad fra DK-CERT kalder sikkerhedsbristen ved JAVA for en kritisk sårbarhed, fordi nem-id kræver, at du har Java installeret i browseren.

Han anbefaler, at man deaktiverer Java på den browser, som man bruger til surfing på nettet. Og at man holder Java aktiveret på den browser, hvor man benytter NemID. Dermed minimerer man ifølge Shehzad Ahmad risikoen for at blive ramt af nogen, der prøver at misbruge sårbarheden på nettet.

Nem-id kører på Java

Java, som er installeret på flere hundrede millioner af pc'er rundt om i verden, er et computersprog, der gør det muligt for eksempel at spille spil på nettet, chatte, se kort og bruge NemID. Mange hjemmesider vil man slet ikke kunne se uden Java installeret.

Tre it-sikkerhedseksperter, som Reuters har talt med, mener dog alle, at Java bør deaktiveres, indtil sikkerhedshullet er lukket - også selv om du har opdateret til den nyeste Java 7, version 10.

En talsmand for Oracle vil ikke umiddelbart kommentere på sagen.

It-ekspert HD Moore fra it-sikkerhedsfirmaet Rapid7 siger, at det er computere, der kører på Mac OS X, Linux eller Windows, der synes at være mest sårbare over for angreb.

Sådan slår du Java fra

Det danske website Version2 har tilbage i 2012 skrevet om problemer med Java og giver følgende guide til at slå Java fra:

Internet Explorer: Menuen Funktioner, vælg Administrer tilføjelsesprogrammer. Vælg Deaktiver ud for Java(tm) Plug-In SSV Helper og Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper.

Chrome: Indtast adressen chrome://plugins i adresselinjen. Vælg Deaktiver under afsnittet Java

Firefox: Menuen Funktioner, vælg Tilføjelser og fanebladet Plugins. Vælg Deaktiver ud for Java(TM) Platform SE 7 U6 10.6.2.24.

Opera: Indtast adressen about:config i adresselinjen. Fold sektionen Java ud. Fjern fluebenet ud for Enabled.

Safari: Åbn menuen Safari, vælg Preferences. Vælg fanebladet Security. Fjern fluebenet ud for Enable Java.

Facebook
Twitter