Eksperter advarer mod hurtige mikrolån

Eksperter advarer nu om mikrolån på nettet, som kan løbe op i over 2.000 procent i årlige omkostninger.

Eksperter har i årevis advaret os om kviklån. Men nu skal vi passe på en ny lån, hvor man kan dele regningen op. Og det kan ende som en meget dyr fornøjelser, lyder det fra eksperterne.

Køb nu - og betal over de næste 24 måneder.

Sådan lokker flere danske og svenske netbutikker kunder til at tage mikrolån, hvor man kan dele betalingen op over flere gange.

Det er især unge og socialt udsatte i gæld, der falder for tilbuddet, men nu advarer en række eksperter mod den dyre låneform.

Det skriver Politiken.

- Man mister jo overblikket, for lige pludselig kommer der en masse små betalinger. Og mange små betalinger om måneden kan måske lige pludselig være det, der får bægeret til at flyde over, siger John Norden, partner i lånerådgivningens-portalen MyBanker.

Selvom det kan være fristende, så bør man holde sig langt væk fra at splitte betalingen op, når man shopper på nettet, advarer han.

- Det rene 'wild west'  Hos Forbrugerrådet Tænk bliver denne form for lånetype kaldte for 'en virkelig usmagelig forretningsmodel.

- De her firmaer indretter det sådan, at det er svært at komme til at betale. Velvidende at de så kan bonne en masse gebyrer ud, siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom.

Man risikerer nemlig at skulle betale dobbelt så meget for sine varer, hvis man vælger mikrolånsmodellen.

Og det er på kanten af loven, siger Morten Bruun Pedersen, der håber, at myndighederne vil kigge på gebyrgribbene.

- Det er noget værre 'wild west' det her. Firmaerne udnytter folk, der står i en meget svag økonomisk situation, siger han. 

Politiken skriver, at man med de har lån kan købe varer helt ned til 50 kroner på afbetaling. Og det kan ende med at blive rigtig dyrt.   Årlige omkostninger i procent - det der hedder ÅOP - er i konkrete eksempler løbet helt op i 431 og 2.751 procent.

Til sammenligning ligger ÅOP'en på mellem 8 og 25 procent på almindelige forbrugslån.

250 kroner blev til 600

En af dem, der blev fristet til at splitte regningen op, var Mette Aagaard Rønde.

Hun blev forelsket i en kjole til 250 kroner og indgår ind aftale med netshoppen om at betale tilbage inden for 30 dage.

Men lige pludselig får hun en rykker.

- Jeg synes, det var underligt. For jeg plejer altid at have styr på mine regninger. Så jeg ringede ind til dem og siger, at jeg har kvitteringerne fra banken, siger hun.

Hun får at vide, at hun skal betale rykkergebyret alligevel, og det nægter hun. Hun bliver i mellemtiden pålagt et gebyr på 100 kroner for hver måned, der går.

- Da regningen rammer 500, giver jeg op og betaler Collector (et af de firmaer, der tilbyder mikrolån på nettet, red.), siger hun.

Efter to måneder og efter at hun har betalt regningen på 500 kroner, får hun endnu en rykker på 100 kroner. Kjolen til 205 kroner ender altså på 600 kroner for Mette Aagaard Rønde.

- Det virker som om, at hvis de kan snyde folk, så gør de det. Specielt hvis folk som mig giver op. Så er det jo super let tjente penge for dem, siger hun.

Et af firmaerne bag den her type lån, Klarna, oplyser til avisen, at selskabet er under opsyn af det svenske finanstilsyn, og følger alle gældende love og regler.