Eksperter advarer mod naturmad

Mad i naturen er ikke altid lige sundt. Et stigende antal bliver syge efter madjagt i det fri.

Flere eksperter advarer nu mod at gå på jagt efter mad i naturen. Det kræver en god botanisk indsigt, hvis man vil undgå at blive syg.

Der gemmer sig gourmetmad mellem træer og buske i skoven. Og det er blevet populært at gå på kulinarisk jagt efter råvarer i eksempelvis skovbunden og i myretuer.

Men vores jagt på det naturlige nordiske køkken er ikke nødvendigvis altid lige klog. Flere og flere af os ender med at blive syge efter at have indtaget noget, der er indsamlet i naturen.

Det mærker de hos Giftlinjen, hvor antallet af forgiftninger er steget på det seneste. Det skriver Jyllands-Posten.

- På det seneste har vi kunnet konstatere, at der er sket et skred i den forkerte retning i forhold til forgiftninger udløst af planter eller plantedele, der normalt ikke bliver spist, siger Niels Ebbehøj, overlæge fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital

Har tidligere kostet dødsfald

Det er ikke nyt, at vi går på jagt efter mad i naturen, men på giftlinjen registrer de flere tilfælde, hvor en giftig plante er årsag til forgiftninger. Tidligere har det kostet dødsfald, forklarer Niels Ebbehøj.

- Når man i sit køkken begynder at eksperimentere med ukendte fødevarer, er man ude på tynd is

Michelin-myrer bag populær tendens

Det er særligt det nye nordiske køkkens renæssance, der har lokket flere af os væk fra supermarkedets køledisk og ud på kulinarisk jagt i naturen efter bl.a. Michelin-myrer og spiselige planter.

Men der er ingen grund til at være bekymret for at spise nye ting fra naturen, hvis det er fagfolk, der har sammensat menuen, vurderer Niels Ebbehøj.

- De største problemer opstår, når almindelige mennesker forsøger at gøre som på de kendte restauranter uden at have den nødvendige viden om, hvad de skal gøre ved det, de vil spise.

Naturligt er ikke altid godt

Trenden med at hente maden fra naturen genkendes af Seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun advarer almindelige mennesker om, at det kræver en stor portion botanisk indsigt, hvis man vil spise løs af naturen.

- Det er ikke så længe siden, at en dansk avis viderebragte en amerikansk opfordring til at spise bregneskud. Problemet er bare, at der ikke var nogen artsangivelse på, og flere af de bregnearter, vi har i Danmark, er giftige, fortæller hun.