Eksperter bakker op om nye coronatiltag: 'Vi skal ikke gøre uhensigtsmæssigt meget'

Regeringen lægger op til øget brug af mundbind og coronapas, men vil fortsat holde skoler og institutioner åbne.

Snart kan det blive hverdag med mundbind i offentlig transport igen. (Foto: BAX LINDHARDT © Ritzau Scanpix)

Mange havde nok håbet på at kunne undgå at rende rundt med nussede mundbind i lommerne denne vinter, men sådan ser det ikke ud til at gå.

Smitten stiger fortsat, og derfor fremlagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag regeringens forslag til yderligere tiltag for at stoppe smittespredning med coronavirus den kommende tid.

Her er der lagt op til genindførsel af mundbind i blandt andet offentlig transport og i supermarkeder samt øget brug af coronapas.

Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, er positiv overfor de nye restriktioner, som regeringen vil implementere.

- Det er nogle milde restriktioner, der er på vej, men også nogle restriktioner, der går i den rigtige retning for at undgå yderligere smittespredning og belastning af hospitalsvæsenet, siger han.

Regeringens forslag er baseret på anbefalinger fra Epidemikommissionen og skal godkendes i Folketingets Epidemiudvalg, før de kan vedtages.

Fornuftigt at holde skolerne åbne

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet, mener også, at de intiativer, som regeringen lægger op til, er fornuftige.

- Overordnet set synes jeg, det er rimeligt, at man intensiverer indsatsen for at reducere smittespredning, uden at restriktionerne bliver fuldstændigt overvældende, siger han.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren mener, at regeringens forslag om nye tiltag er fornuftige, uden at være alt for indgribende. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Som det blev fremlagt på dagens pressemøde, spreder smitten sig især blandt skolebørn og deres forældre i øjeblikket.

Alligevel er der i regeringens forslag ikke lagt op til at lukke skoler og sende børnene på tidlig juleferie, selvom det sandsynligvis ville have en stor effekt på smitten.

Og det er ganske fornuftigt, mener Jens Lundgren.

- Det er et meget indgribende tiltag at lukke skoler, og det synes jeg ikke, situationen fordrer på nuværende tidspunkt, siger han.

Men ville det ikke være et oplagt redskab at tage i brug for at få banket smitten i bund?

- Der ville ikke være noget nemmere end bare at sige, at man ville lukke skolerne, fordi det er der, problemet er, men det ville medføre store negative konsekvenser, siger Jens Lundgren.

- Det lærte vi så sent som sidste vinter, og det er dokumenteret, at det påvirker børn og familiers trivsel negativt, når man lukker skoler ned. Det håber jeg meget på, vi kan undgå.

Usikkert om tiltagene er tilstrækkelige

Og selvom mundbindet kan virke rigtig træls at skulle finde frem igen, så er det ifølge Lars Østergaard faktisk det allervigtigste nye tiltag fra regeringen.

- Der er netop kommet en videnskabelig artikel, der har samlet erfaringerne for brug af mundbind i hele verden under covid, og de viser, at mundbind faktisk er i stand til at reducere risikoen for smitte med 50 procent, siger han.

Regeringen lægger også op til, at man fremover skal testes endnu oftere, hvis man ikke er vaccineret og derfor skal bruge en negativ coronatest til sit coronapas. Og det kan måske få flere til at overveje at blive vaccineret.

- Jeg er stadig usikker på, hvad betydningen er, når man nu afkorter den varighed, som passet er gyldigt efter en test, men måske kan det være med til at øge incitamentet for, at der er flere, der lader sig vaccinere, hvis man er træt af at stå i kø, siger Lars Østergaard.

- Hvad effekten af tiltagene er er usikkert på nuværende tidspunkt, men de går i den rigtige retning for både at reducere smitterisiko og for, at flere lader sig vaccinere.

Professor og ledende overlæge ved AUH Lars Østergaard mener, at tiltagene går i den rigtige retning. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Jens Lundgren kan heller ikke med sikkerhed sige, om de nye tiltag vil være tilstrækkelige til at bremse smitten hen over vinteren.

- Der er en julemåned foran os, hvor folk mødes oftere, end de plejer at gøre. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om det kan være med til at accelerere smittespredningen, men det er der en vis risiko for. Det så vi sidste år, siger han.

Men han mener også, at der skal være balance mellem smitte og tiltag, så vi forhåbentlig ikke kommer til at se store nedlukninger igen i år.

- Alle de tiltag, der bliver foreslået, er noget, som vi har en god viden om, faktisk kommer til at hjælpe - ikke hver for sig, men i kombination, siger Jens Lundgren.

- Men vi skal heller ikke gøre uhensigtsmæssigt meget. Vi kan godt stoppe smittespredning, det ved vi jo, hvordan man gør, men det er bare en rigtig hård kur.

Folketingets Epidemiudvalg mødes i morgen for at drøfte regeringens forslag.

FacebookTwitter