Eksperter: Corona-smitte ser ud til at toppe i slutningen af april

Hundredtusinder kan blive smittet de næste seks uger, lyder vurderingen.

Indsatsen nu vil afgøre, hvor mange smittede vi er oppe på, når epidemien topper om halvanden måned - og om sundhedsvæsnet kan klare presset. Det er derfor, myndighederne forsøger at begrænse smitten. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er stadig relativ stilhed før stormen på de danske hospitaler, men de kommende seks uger vil antallet af corona-danskere vokse voldsomt, lyder det fra to af landets førende eksperter i smitsomme sygdomme.

Lige nu vurderer de, at epidemien med Covid-19 vil toppe i slutningen af april.

Til den tid kan op mod 300.000 mennesker have haft sygdommen.

- I midten eller slutningen af april vil den maksimale smitteudbredning ske, kan vi regne os frem til. Det er der, hvor flest vil blive smittet på samme tidspunkt, og flest vil have behov for hospitalsindlæggelse, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Else Smith, der er speciallæge i samfundsmedicin og tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, regner også med, at antallet af smittede vil begynde at falde igen omkring 1. maj.

- Vi er et par uger inde i epidemiforløbet, og om seks uger eller noget i den stil vil det toppe. Hvis det er en nogenlunde ensartet kurve, kan man forestille sig, at 200.000 til 300.000 mennesker vil have haft coronavirus til den tid. Men langt de fleste vil slet ikke have haft brug for lægehjælp, siger hun.

På nuværende tidspunkt er det stadig under 1.000 personer, der er blevet testet positiv for coronavisus, men da det nu kun er personer med alvorlige symptomer, der testes, er det reelle antal smittede langt højere.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod 600.000 kan blive smittet i epidemiens første bølge her i foråret.

- Det er jo et rigtigt stort antal. Mange af de mennesker vil ikke blive alvorligt syge og kan snildt klare sig derhjemme og blive raske igen. Men der er en fraktion af dem, der bliver smittet, som vil have behov for at komme på hospitalet. Det er en situation, som vi lige nu snildt kan klare, men vi bliver svært udfordret, når udbruddet topper, og der er en hel masse mennesker, som bliver smittet på samme tidspunkt, siger Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

De mange tiltag for at begrænse kontakten mellem mennesker skal sikre, at smitten ikke spreder sig så hurtigt, at der er flere patienter, end sundhedsvæsnet kan klare.

- Når vi siger, at ti procent af befolkningen bliver smittet, er det jo over hele forløbet. Det er klart, at jo flere uger eller måneder, vi får spredt det over, jo færre vil det være på et givent tidspunkt, siger Else Smith.

Sundhedsstyrelsen anslår, at 11.000 af de smittede får behov for for sygehusbehandling, og af den gruppe vurderes det, at det bliver nødvendigt med intensiv behandling for 2.900 patienter.

Antallet af patienter er ekstremt afgørende for, hvor mange der risikerer at dø i Danmark.

- Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det her er alvor, så tænk på Norditalien lige nu eller situationen i Wuhan i februar. Det er det scenarie, vi kigger ind i. I Danmarks tilfælde kan det scenarie udspille sig fra midten til slutningen af april, siger Jens Lundgren.

Hvis det lykkes for at få begrænset smitten nu, vil antallet, der bliver indlagt i slutningen af april, være relativt lille.

- Det handler om, hvor mange mennesker der har behov for hospitalsindlæggelse, når udbruddet topper. Hvis det antal indlæggelser er relativt lavt, kan vi klare det. Hvis det bliver meget højt, så kommer vi i en situation som i Norditalien, hvor man er svært udfordret på at yde en relevant lægelig behandling til dem, der har behov. Det vil vi meget, meget gerne undgå, siger Jens Lundgren.