Eksperter: Der mangler værn mod møllestøj

Naboer til de kommende kæmpemøller får ikke ordentlig beskyttelse mod støj, mener eksperter.

Naboer til de kommende kæmpemøller får ikke ordentlig beskyttelse mod støj, mener eksperter. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Et nyt udspil fra Miljøstyrelsen skulle egentlig sikre de danske husejere bedre mod vindmøllestøj, men nu viser det sig, at det alligevel kan blive en meget larmende fornøjelse at være nabo til kommende kæmpevindmøller.

En række eksperter mener nemlig, at et nyt udspil fra Miljøstyrelsen, der skal beskytte naboer til vindmøller mod den rumlende støj i lave frekvenser fra møllerne, overvurderer, hvor godt danskernes huse er isolerede mod den form for støj. Det skriver Berlingske.

Støjen skal måles i stuen

Da grundlaget for en helt ny grænseværdi netop er beregninger af, hvor meget støj husene kan tåle, kommer styrelsen til at fastsætte en grænseværdi, der i praksis vil blive overskredet - fordi der slipper mere støj ind i husene, end styrelsen har lagt til grund.

- Når det gælder lavfrekvent støj fra en hvilken som helst anden kilde end vindmøller, skal støjen måles konkret inde i naboernes stuer, skriver professor Henrik Møller, Sektion for Akustik på Aalborg Universitet, og fortsætter:

- Men når det gælder vindmøller, skal støjen i stuernes beregnes ud fra, hvor meget møllen udsender. Det er der i princippet ikke noget i vejen med, hvis man regner rigtigt. Men det gør Miljøstyrelsen ikke.

Andre krav til fabrikker

Sammen med sine kolleger er han kommet frem til, at kæmpevindmøller på 2,3 til 3,6 megawatt kan rejses lige så tæt på naboerne, som det altid har været tilfældet.

Til sammenligning skulle de længere væk, hvis kravene var de samme som fra for eksempel en fabrik.

Undrer sig over grænseværdi

Lydeksperterne undrer sig også over, at den grænseværdi på 20 decibel, som Miljøstyrelsen har spillet ud med, ikke beskytter en tredjedel af alle huse, nemlig dem, der er dårligst isolerede mod støj.

Tidligere har Miljøstyrelsen nævnt, at det højst måtte være ti til 20 procent af husene, som faldt uden for beskyttelsen.

Miljøstyrelsen har afvist at kommentere kritikken.

/ritzau/