Sagen fra Herlev Hospital, der i 19 tilfælde overså arvelige genfejl for bryst- og æggestokkræft, er et enkeltstående tilfælde.
Personer, der er blevet testet for samme alvorlige genfejl på andre af landets laboratorier, behøver derfor ikke tvivle på resultatet af deres prøver, lyder det fra vicedirektør på Rigshospitalet, Per Jørgensen.
- Det er et isoleret problem, siger han.
Rigshospitalet har siden efteråret gennemgået tidligere prøver fra Herlev Hospital, der er blevet lavet i perioden fra 2003 til 2011.
I en rapport, som DR Nyheder er i besiddelse af, konkluderer Rigshospitalet, at laboratoriet på Herlev Hospital på grund af udygtigt personale eller sjusk i 19 tilfælde har overset farlige genfejl. Kvinder, der har genfejlen, har mellem 70 og 80 procents risiko for at udvikle brystkræft - og op til 50 procents risiko for at udvikle æggestokkræft.
Var fejlene blevet opdaget kunne de 19 personer have taget forholdsregler ved for eksempel at få fjernet bryst eller underliv, gå til hyppigere kontroller og få andre familiemedlemmer undersøgt for samme fejl.
Prøver fra hele landet tjekkes
Da undersøgelsen af de tidligere prøver fra Herlev Hospital i efteråret blev sat i gang, blev det samtidig besluttet at efterprøve om fejlen også kunne være sket andre steder i landet. Den undersøgelser er - med undtagelse af et laboratorium - færdig.
- Vi har på den måde undersøgt over 8.000 prøver og ikke fundet én fejl, siger Per Jørgensen.
- Det er vigtigt, for det betyder, at kvinder, som har fået lavet den analyse på alle andre steder og alle andre tidspunkter, kan stole på resultatet, som de har fået.
Undersøgelsen er sket ved at tjekke om de personer, der er blevet frikendt for genfejl på et laboratorie, senere skulle have fået konstateret en genfejl på et andet laboratorium, forklarer Per Jørgensen.
Professor Torben Kruse fra Klinisk Genetisk Afdeling på Odense Universitetshospital er en af landets førende eksperter i at analysere gentest. Han er enig i, at fejlene på Herlev Hospital står alene.
- Undersøgelsen er ikke helt færdig endnu, men indtil videre tyder det ikke på, at man finder fejlsvar på den måde, så vi ligger de andre steder langt under den fejlrate, vi ser på Herlev, siger Torben Kruse.
- Hvis der er kvinder, som har fået deres prøve analyseret på andre laboratorier, så er der ikke i dag noget, der tyder på, at det ikke er sket med tilfredsstillende kvalitet. Hvis der er kvinder, der har fået lavet i den periode på Herlev, ja, så bliver der taget hånd om det i øjeblikket, siger han.
Arvelig brystkræft
- •
Man kender i dag til to gener (BRCA1 og BRCA2), der giver øget risiko for brystkræft eller kræft i æggestokkene.
- •
De to gener er skyld i mellem fem og ti procent af tilfældene af bryst- og æggestokkekræft.
- •
Hvis man har en fejl i et af sine BRCA-gener, er der op til 80 procent risiko for at få brystkræft og op til 50 procent risiko for at få kræft i æggestokke.
- •
Både mænd og kvinder kan give genfejlen videre, så en kvinde kan godt udvikle brystkræft på grund af en mutation, hun har arvet fra sin far.Kilde: Rigshospitalet