Eksperter er enige i SSI’s anbefaling om ikke at teste rejsende fra Kina: ’Vi har god immunitet’

Andre lande som Sverige og Tyskland har ellers indført restriktioner for rejsende fra Kina.

Der er ingen grund til at indsætte restriktioner på rejsende fra Kina til Danmark. De vurderer både SSI og de eksperter, DR har talt med. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)

Fra i dag kan kineserne igen rejse til udlandet med eksempelvis turisme som formål, og det har fået flere EU-lande til at skærpe indrejserestriktionerne for rejsende fra det asiatiske land.

Men herhjemmefra lyder det anderledes. Statens Serum Institut (SSI) vurderede lørdag, at det ikke vil have nogen stor effekt at coronateste rejsende fra Kina til Danmark.

Og det er fornuftigt, siger professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Ifølge Randrup findes der på nuværende tidspunkt ikke noget fagligt belæg for at gå i den retning.

- Vi har god immunitet i Danmark. De varianter, der er i Kina på nuværende tidspunkt, kender vi, siger han.

Så selvom blandt andet Sverige, Tyskland, Frankrig og Spanien allerede har indført restriktioner mod rejsende fra Kina, så er der ifølge virologen ingen grund til at bekymre sig herhjemme.

- Det antal rejsende, vi får ind fra Kina, i forhold til det antal smittetilfælde, vi allerede har indenfor grænserne, er for mig at se forsvindende. Men selvfølgelig kan tingene udvikle sig, siger Allan Randrup Thomsen.

'Det er ikke nok til at bekymre sig'

Selvom Kinas officielle coronatal lyder på lige over 5.000 dødsfald, siden covid-19 så dagens lys, så er det de færreste, der er klar til at blåstemple de tal.

Smitten er især taget til i det store land, efter Kina for få dage siden ophævede en lang række restriktioner. Kovendingen kom efter godt tre år med såkaldt nultolerance-politik for covid, og det britiske analyseinstitut for Airfinity vurderer, at mere end 100.000 kinesere er døde af eller med covid-19 siden 1. december 2022.

Men det skal ikke skræmme os fra at modtage indrejsende kinesere uden test- eller karantænekrav, siger professor i epidemiologi ved Roskilde Universitet Lone Simonsen.

Kinesiske hospitaler er pressede, efter landet har ophævet en lang række corona-restriktioner. Billedet her er taget på akut-afdelingen på et hospital i Shanghai 5. januar. (Foto: © STAFF, Ritzau Scanpix)

- Jeg er enig i SSI's vurdering. Jeg kan ikke se, hvad test skulle afstedkomme, fordi der simpelthen ikke er særligt mange rejsende fra Kina. Det er ikke nok til at bekymre sig om det på den måde, siger hun.

Lone Simonsen er helt med på, at Kinas officielle coronatal er yderst tvivlsomme, men det ændrer ikke på hendes samlede vurdering.

- Vi kan være ret sikre på, at de har en enorm epidemi kørende. Det kan man se på deres problemer på hospitalerne og i forbindelse med at få begravet de døde. Men vi har nogle få meldinger fra Kina, som ikke tyder på, at der er nogle varianter, som vi ikke allerede har i Europa, siger hun.

Andre metoder kan tages i brug

Administrerende direktør hos SSI, Henrik Ullum, tilslutter sig forventeligt nok de to coronaeksperter. Han mener heller ikke, at der er grundlag for at antage, at der i Kina hersker covid-19-variationer, som ikke allerede findes i Europa.

- Derfor er vi ikke så bekymret for den samlede effekt på sundheden og på epidemi-kontrollen i Danmark, siger han.

Alligevel er der er andre metoder, der kan tages i brug, hvis danske myndigheder vil skabe sig et billede af corona-situationen hos kinesere, der flyver til Danmark, påpeger direktøren.

- De måder, man kan skaffe viden om, hvilke varianter, der cirkulerer, det er ved at få nogle prøver. Det kan eksempelvis være ved at lave målinger på flytoiletter fra fly, der kommer fra Kina.

Det er en af de løsningsmodeller, som SSI peger på, og som politikerne nu skal tage stilling til.