Eksperter: Flere børn i private institutioner adskiller stærke og svage

Børn kan blive bange for hinandens forskelligheder, hvis de bliver holdt adskilt, mener forskere.

Det styrker børn, hvis de i vuggestuen og børnehaven bliver blandet med andre børn, der ikke kun ligner dem selv, mener eksperter. (Foto: Jane Lou © DR)

Flere forældre siger hver morgen farvel til deres børn i private vuggestuer og børnehaver.

Men det er hovedsageligt ressourcestærke forældre, der afleverer deres børn til private hænder.

Det viser en undersøgelse fra det uafhængige analysebureau Bureau 2000.

Her fremgår det også, at der er flere børn i kommunale daginstitutioner sammenlignet med private, hvis forældre enten taler et andet sprog end dansk eller ingen uddannelse har.

Forældre med overskud

Undersøgelsen bakkes op af to eksperter på daginstitutionsområdet.

- Det er forældre med overskud, der vælger private institutioner, siger Jan Kampmann, der er professor i barndomsforskning på Roskilde Universitet (RUC).

Og Grethe Kragh Müller, lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, peger på, at private institutioner oftest er dyrere end de kommunale.

- Der skal jo en vis økonomi til at sende sit barn i privat institution, så det er ressourcefyldte familier, der kan det, siger hun.

Større skel

I løbet af de sidste otte år er antallet af børn i private daginstitutioner næsten tredoblet. Det får to eksperter til at frygte, at børn i højere grad bliver delt op i A- og B-hold, fra de er helt små.

- Det vil jo uddybe det skel mellem de børn, som i forvejen har nogle gode ressourcer, og så de børn, der har brug for noget ekstra, siger Grethe Kragh-Müller.

Det er bedst, hvis børn bliver blandet i daginstitutionerne på tværs af social baggrund og kultur, mener hun:

- Det er godt, hvis børn bliver blandet, så børn får erfaringer med alle sider af verden, og at børn, der har brug for noget mere, er sammen med børn med flere ressourcer.

Bange for fremmedhed

Jan Kampmann forudser, at hvis flere af de ressourcestærke børn fremover bliver sendt i private daginstitutioner, vil det puste til en tendens, han ser i tiden.

- Børn og unge mennesker bliver mere og mere adskilt fra hinanden ud fra sociale, kulturelle og efterhånden også religiøse baggrunde, siger han.

Hvis det sker allerede i vuggestuen eller i børnehaven, frygter han konsekvenserne:

- Det kan i første omgang betyde, at man kun får kendskab til dem, der ligner en selv og dermed bliver fremmed over for dem, der ikke ligner en selv.

- Så kommer man til at mangle indlevelsen i, hvad forskellighed er for noget i stedet for at opleve det som en styrke - og så bliver det noget, man bliver bange for.

Du kan læse mere om daginstitutioner på vores temaside 'Daginstitutioner under pres'. Og hvis du har gode eller dårlige oplevelser med daginstitutioner i Danmark, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.