Eksperter forud for dronningens nytårstale: Hun vil tale om danskernes store støtte

Dronningen vil bruge tid på at adressere et 'voldsomt år' i sin nytårstale, vurderer eksperter.

Til nytår vil dronningen for bare femte gang holde nytårstalen fra et andet sted end sit kontor på Amalienborg, nemlig fra Fredensborg.

Prins Henriks død i februar. Og kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i maj.

Det vil blive to af de helt store temaer, når dronningen klokken 18 toner frem på tv-skærme landet over for at levere sin årlige nytårstale.

Det vurderer både Anette Kokholm og Thomas Larsen, kongehuseksperter og henholdsvis udgiverdirektør på Familie Journal og politisk kommentator på Berlingske.

- 2018 har været et meget, meget specielt år i kongehuset. Jeg vil næsten tro, at hun kommer til at tale om den store opbakning og støtte, som hun og kongefamilien mødte i forbindelse med prins Henriks død, lyder det fra Thomas Larsen med henvisning til prinsens død i februar. Han blev 83 år.

Læs også

2018 blev et dramatisk år i kongehuset

- Det var noget, man tog imod med taknemmelighed fra kongefamiliens side. Jeg tror simpelthen ikke, man havde regnet med, at så mange ville vise deres støtte, siger han.

Anette Kokholm tror også, at dronningen vil takke for folkets deltagelse i forbindelse med prins Henriks død.

- Hun vil sandsynligvis blive en lille smule mere personlig i år, end hun plejer at være, for det har jo været et voldsomt år i kongehuset.

- Og vi kan helt sikkert forvente, at medierne kommer til at tolke hvert eneste ord, hun kommer til at sige om sine private forhold.

Loading preview...

Fra krise til smuk afsked

Thomas Larsen pointerer, at den folkelige deltagelse i prins Henriks død er ekstraordinær, idet at selvsamme prins blot et halvt år inden sin død havde forårsaget en regulær krise i kongehuset, da det kom frem, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af dronningen.

- Ingen kunne havde forestillet sig, at begravelsen ville folde sig så smukt ud, som den endte med at gøre. Blot et halvt år forinden var kongehuset jo kastet ud i en stor krise, men stemningen skiftede med ét, da meldingen kom om, at han led af demens.

Thomas Larsen vurderer, at prins Henrik havde tænkt meget over sin afsked - og at han retrospektivt på mange måder 'har tænkt rigtigt'.

- For det blev en smuk begivenhed, hvor danskerne i uventet stort tal valgte at tage afsked med ham.

Kronprinsens 50-års fejring

En anden begivenhed, der har fyldt meget i kongehuset i 2018, er kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, der i maj blev markeret med både et løb og et stort fødselsdagsshow i Royal Arena i København.

Det vil dronningen naturligvis også komme ind på i sin nytårstale, mener de to eksperter.

- Hun gemmer altid de private ting til sidst, men i år forestiller jeg mig, at den private del kommer til at fylde lidt mere, end den plejer, fordi der både har været prins Henriks død, men også kronprinsens 50-års fødselsdag. Hun kommer til at sige nogle ting omkring et generationsskifte; det kan hun næsten ikke lade være med, mener Anette Kokholm.

Thomas Larsen supplerer:

- Jeg tror også, hun vil fokusere på kronprinsens 50-års fødselsdag. Den udviklede sig til at blive en regulær folkefest, hvor han løb rundt med tusindvis af danskerne i landets største byer til løbearrangementet Royal Run.

Loading preview...

Dronningen trøster og samler

De to eksperter tror også, at dronningen vil dele ud af 'de personlige refleksioner, hun har for vane at komme med i sine taler'.

- Der er ikke nogen, der kender de personlige detaljer, hun fletter ind i sine taler, men jeg tror, at valget til Europa-Parlamentet (til maj 2019, red.) vil komme til at fylde i talen. Jeg kunne godt forestille mig, at der vil være passager om Europa, Danmarks plads i Europa og det europæiske samarbejde, lyder det fra Thomas Larsen.

Anette Kokholm hæfter sig ved, at dronningen altid forsøger at indkapsle folkesjælen, når hun reflekterer over det år, der er gået.

- Hver gang hun holder en tale, prøver hun at fange folkesjælen. Hun læser den politiske situation, og så fanger hun de følelser, der er omkring det.

- Hun er jo sådan en, der laver trøstens ord. Hun siger nogle ting, der samler os, og som gør, at vi bliver en lille smule mere optimistiske omkring, hvordan vi går videre og ind i det nye år.