Eksperter forventer flere smittede til efteråret: Danske virksomheder klar til at levere mundbind

Ifølge en ekspert kan det give mening at indføre mundbind i eksempelvis offentlig transport til efteråret.

I Tivoli i København er forlystelserne åbnet efter nedlukningen - men gæsterne skal bære mundbind for at prøve dem. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Til efteråret kan Danmark meget vel stå i en situation, hvor det giver mening at indføre officielle anbefalinger om at bære mundbind i for eksempel offentlig transport.

Det vurderer professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

For mens vi ikke har set meget til mundbind i det offentlige rum i Danmark, har en lang række lande efterhånden indført krav eller anbefalinger om at bære mundbind.

Og selvom der lige nu er ret få smittede med coronavirus i Danmark, kan det se anderledes ud, når efteråret kommer. Det vurderer ledende overlæge fra Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Jeg tror, der kommer en øget smitte. Mange har ikke haft infektionen endnu, og virusset er her stadig. Når det til efteråret bliver koldere, og man kommer tættere på hinanden, så stiger risikoen for smitte.

- Jeg tror ikke, det bliver så voldsomt, som vi har set det tidligere, men der kan komme små udbrud rundt omkring, som vi så forhåbentlig kan få bekæmpet rimelig hurtigt, siger han.

Professor og overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfield vurderer også, at der nok kommer en ny bølge af smitte enten i efteråret eller tidligt på vinteren.

- Når det bliver koldt og mørkt, søger vi alle sammen ind, og så er vi tættere på hinanden. Så er der større risiko for smitte. Her om sommeren holder vi mere naturligt afstand. Samtidig ved vi, at luftvejssygdommene normalt kommer igen til efteråret, siger han.

Han forventer dog, at vi i Danmark vil være godt forberedt til at begrænse smitten, så det ikke når samme niveau som i foråret.

- Og hvis vi kan bruge mundbind og masker for at begrænse det, så er det kun godt, siger han.

Nye erfaringer de seneste måneder

I Danmark har der ikke været anbefalinger om netop mundbind. Men for to uger siden åbnede Sundhedsstyrelsen mere op for, at brug af mundbind kan være en god idé i særlige tilfælde. Eksempelvis til og fra en coronatest, eller hvis man er pårørende eller ikke kan holde afstand til nogen i risikogruppen.

Det er dog et krav at bære mundbind, hvis man eksempelvis skal ud at flyve - og forlystelsesparker som Tivoli i København har krav om mundbind i forlystelserne.

Ifølge Lars Østergaard peger mere og mere i retning af, at mundbindene har en effekt.

- De seneste måneders erfaring har vist, at man kan gå med sygdommen uden at føle sig syg, og man kan smitte, inden man udvikler sygdommen. Så hvis man bruger mundbind med det sigte ikke at sprede infektionen, så kan det være en god ide, siger han.

Lars Østergaard mener, at det kan komme på tale, hvis man i Danmark står i en situation, hvor overholdelse af afstandskrav og god håndhygiejne ikke er nok til at stoppe spredningen af coronavirusset.

Så kan det give mening at bruge de steder, hvor man kommer til at stå tæt - eksempelvis i offentlig transport i myldretiden.

Produktion af mundbind er klar

I foråret nedsatte staten et team, der skulle sørge for at få stablet en produktion af såkaldte værnemidler - og herunder altså også mundbind - på benene i Danmark. I spidsen for det otte mand store team står Lars Allerup, og ifølge ham ser det efterhånden godt ud med muligheden for at producere eksempelvis mundbind.

- Produktionen her i Danmark er et blandt flere initiativer, og i kombination med store nationale indkøb er det det, der sikrer nok værnemidler. Vi kan skrue op for de eksisterende produktioner og starte nye produktioner, hvis efterspørgslen stiger, siger han.

En fuld garanti for, at Danmark ikke kommer til at løbe tør for værnemidler, hvis virusset igen spreder sig med stor hast, tør han dog ikke give.

- Jeg tror, man skal passe på med at give garantier i en situation som den her. Men jeg kan garantere, at det team, jeg er i spidsen for, vil gøre alt i vores magt for, at vi altid kan levere den vare, vi bliver bedt om.

Ingen krav i Danmark - endnu

Teamet har sørget for partnerskaber med private virksomheder, der blandt andet kan producere mundbind. En af de virksomheder er Ican på Djursland.

- Vi ville selvfølgelig gerne hjælpe den danske stat med at lave de masker, der skal bruges, siger direktør Jens Erik Jensen.

Hos virksomheden Ican er de klar til at producere masker til bekæmpelse af spredningen af coronavirus.

Virksomheden har produceret masker siden 1984, og de seneste 12 år har produktionen ligget i udlandet. Men nu opretter Ican også en produktion i Danmark for at levere den type masker, der skal bruges til at bekæmpe spredningen af coronavirus.

- Det kommer til at kræve flere hænder, så vi er i gang med at ansætte flere. Men teknisk har vi brugt vores faciliteter herhjemme til udvikling, så det er ikke fremmed for os, siger han.

Et stort dansk forskningsprojekt om effekterne af brug af mundbind ventes offentliggjort snart, og det kan måske gøre eksperter klogere på, om det er en god idé at bære eller ej.