Eksperter giver deres bud: Derfor er smitte nødvendigt

Flokimmunitet er det bedste værn mod coronavirus, indtil vi har en vaccine, lyder meldingen fra eksperter.

Flokimmunitet kan være vejen frem, hvis vi skal få bugt med coronavirus, mener flere eksperter. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

60 procent af den danske befolkning skal smittes med coronavirus.

Sådan lyder den barske sandhed, hvis vi skal opnå det, der kaldes flokimmunitet.

Det betyder, at det vil være svært for coronavirus at kickstarte en ny alvorlig, smitsom epidemi, fordi en så stor del af befolkningen er immun og dermed vil gøre færre, nye personer syge.

Per dags dato er kun 4.647 danskere og dermed kun en brøkdel af befolkningen registreret som smittede med coronavirus. Dog er der et stort mørketal, som betyder, at det reelle tal kan være ti gange højere. Det vurderer DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling.

Men er flokimmunitet vejen frem, hvis vi skal få bugt med coronavirus?

Det gav tre eksperter deres svar på i P1 Morgen.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

- Så længe det foregår uden overbelastning af sundhedsvæsenet, er det vigtigt, at så mange som muligt bliver smittet, så vi får immuniseret så mange som muligt.

- Der er ikke mange i Danmark, der tror på, at vi kan udrydde sygdommen for altid. Vi vil hele tiden have den lurende uden for vores grænser. Så vil en hvilken som helst tilrejsende fra et land med coronavirus kunne bringe smitten til landet.

- Det er bedre at få opbygget en immunitet i befolkningen, indtil vi har en vaccine.

- Et virus lever af at springe fra individ til individ. Hver gang bliver det opformeret. Hvis de individer, som virusset springer over på, er immune, sker opformeringen ikke. Hvis tilstrækkeligt mange bliver immune, går epidemien i stå.

- Kurverne på antallet af indlæggelser er faldende for fjerde dag i træk. Nu kan vi tage øjnene væk fra det første mål og se på langtidsmålet: At holde epidemien kørende, så vi får flokimmunitet.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet

- I den grønne graf, som vi har set mange gange, tager det længere tid at opbygge en immunitet. I den røde kurve er der mange, som bliver smittede, men med katastrofale konsekvenser for sundhedsvæsenet. Regeringen har valgt den grønne strategi af hensyn til kapaciteten i sundhedsvæsnet. Så kan vi gradvist håndtere udfordringerne, når de dukker op.

- Hvis tilstrækkeligt mange er blevet immune, vil det være svært at finde nogen at smitte, hvis man er aktiv smittebærer.

- Spørgsmålet er, hvordan vi opnår flokimmunitet, og hvor lang tid det vil strække sig.

- Jeg ser fortsættelsen af den grønne kurve. Så nu hvor vi sandsynligvis åbner en lille smule og sænker restriktionerne, vil der blive flere smittede og immune. Men det er under kontrollerede omstændigheder.

Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab på Aarhus Universitet

- Der er nogle retoriske ting omkring begrebet flokimmunitet, der gør det til et dårligt værktøj. Det kommer fra populationsbiologien, hvor man betragter befolkningen som en flok. Så kommer virus, og der opnås en hvis immunitet, men der er også nogle, der dør.

- Hvis befolkningen skal ændre adfærd og holde afstand, skal man tale til deres følelser. De mere kliniske begreber fra biologiens verden er ikke særligt gode til at tale til vores følelser.

- Kommunikationsmæssigt er man nødt til ikke at skabe for meget usikkerhed, for at vi kan tage myndighedernes råd til os. Og tilliden til myndighederne er en af de mest afgørende faktorer for, om vi følger anvisningerne.

- Den helt centrale kommunikationsopgave er at tage folk ind i maskinrummet. Danmarks befolkning er nok en af de bedste befolkninger at have i en krisetid, for vi har enorm høj tillid til politikerne og til hinanden. Derfor kan vi sagtens håndtere sandheden omkring, hvad den præcise strategi er.

Facebook
Twitter