Eksperter: HPV-vaccination af drenge bør diskuteres

Flere og flere mænd bliver ramt af kræft forårsaget af en HPV-infektion og om blot få år, kan flere mænd end kvinder være ramt af HPV-relateret kræft.

Ifølge professor og overlæge på Rigshospitalet Christian von Buchwald bør det overvejes om ikke drenge også skal tilbydes den gratis HPV-vaccine. (© DR)

Ny forskning fra Rigshospitalet viser, at antallet af mænd, der får en HPV-udløst kræft i mandlerne er steget ganske markant.

Derfor bør det komme på tale også at tilbyde drenge den samme gratis vaccine, som tilbydes piger, mener professor og overlæge på Rigshospitalet Christian von Buchwald, som står bag den nye forskning.

- Tallene gør, at man efter min mening bør diskutere fordelen ved at give en vaccination til unge drenge inden deres seksuelle debutalder, siger han.

Tal fra Aarhus Universitet viser desuden, at der fra 2003 til 2013 er kommet omkring 150 procent flere mundhulekræftpatienter, hvor kræften er forårsaget af en HPV-infektion.

Ingen mulighed for screening

HPV-vaccine

Det er bedst at blive vaccineret inden den seksuelle debut, men også efter at være sluppet af med en HPV-infektion kan en vaccination forhindre nye angreb.

Som led i børnevaccinationsprogrammet bliver 12-årige piger tilbudt gratis HPV-vaccination, og i 2014 og 2015 kan piger fra årgang 1993-1997, som ikke er blevet vaccineret, også blive vaccineret gratis.

Fra 6. august 2014 blev HPV-vaccinationsprogrammet ændret, så piger, der får deres første vaccination, før de fylder 14 år, kun skal have to stik med HPV-vaccine mod tre tidligere.

Alle andre - heriblandt drenge - må selv gribe til pungen for at blive vaccineret. Prisen for et vaccinationsforløb er 4180 kroner. Sygeforsikringen Danmark yder dog et tilskud på 50 procent af prisen for aktive medlemmer.

Kilde: Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Modsat livmoderhalskræft udvikler HPV-udløst kræft i mandler og tungerod ikke nogen forstadier.

Det vil sige, at der ikke kan laves et skrap, der kan afsløre, hvorvidt der er en HPV-infektion, og det er blandt andet derfor, at Christian von Buchwald mener, at vaccinationstilbuddet til drenge bør overvejes.

- Vi opdager først sygdommen, når den er til stede, siger han.

- Det at vi ikke kan screene for HPV-forårsaget kræft i mandler eller tungeroden gør selvfølgelig, at vaccination er et emne, man bør diskutere.

Samme HPV som forårsager livmoderhalskræft

På Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet mener læge og ph.d. Pernille Lassen, at det ud fra et lægefagligt synspunkt er fornuftigt også at vaccinere drenge.

- Det er den samme slags HPV, der forårsager kræft i mandlerne, som forårsager det i livmoderhalsen, forklarer hun.

- Så det er svært at forestille sig, at vaccinen ikke også kan forebygge de HPV-udløste kræfttilfælde i mandlerne - men vi har ikke det endegyldige bevis, men det får vi nok heller aldrig.

Ifølge Pernille Lassen vil det tage flere årtier at finde et endeligt bevis for, at vaccinen rent faktisk forebygger HPV-forårsaget kræft.