Ny forskning fra Rigshospitalet viser, at antallet af mænd, der får en HPV-udløst kræft i mandlerne er steget ganske markant.
Derfor bør det komme på tale også at tilbyde drenge den samme gratis vaccine, som tilbydes piger, mener professor og overlæge på Rigshospitalet Christian von Buchwald, som står bag den nye forskning.
- Tallene gør, at man efter min mening bør diskutere fordelen ved at give en vaccination til unge drenge inden deres seksuelle debutalder, siger han.
Tal fra Aarhus Universitet viser desuden, at der fra 2003 til 2013 er kommet omkring 150 procent flere mundhulekræftpatienter, hvor kræften er forårsaget af en HPV-infektion.
Ingen mulighed for screening
Modsat livmoderhalskræft udvikler HPV-udløst kræft i mandler og tungerod ikke nogen forstadier.
Det vil sige, at der ikke kan laves et skrap, der kan afsløre, hvorvidt der er en HPV-infektion, og det er blandt andet derfor, at Christian von Buchwald mener, at vaccinationstilbuddet til drenge bør overvejes.
- Vi opdager først sygdommen, når den er til stede, siger han.
- Det at vi ikke kan screene for HPV-forårsaget kræft i mandler eller tungeroden gør selvfølgelig, at vaccination er et emne, man bør diskutere.
Samme HPV som forårsager livmoderhalskræft
På Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet mener læge og ph.d. Pernille Lassen, at det ud fra et lægefagligt synspunkt er fornuftigt også at vaccinere drenge.
- Det er den samme slags HPV, der forårsager kræft i mandlerne, som forårsager det i livmoderhalsen, forklarer hun.
- Så det er svært at forestille sig, at vaccinen ikke også kan forebygge de HPV-udløste kræfttilfælde i mandlerne - men vi har ikke det endegyldige bevis, men det får vi nok heller aldrig.
Ifølge Pernille Lassen vil det tage flere årtier at finde et endeligt bevis for, at vaccinen rent faktisk forebygger HPV-forårsaget kræft.