Eksperter i rapport: IC4 er som en grøn banan - ikke modnet færdig

Schweiziske eksperter anbefaler at DSB får gjort IC4-togene færdige. Det er realistisk at køre med 74 togsæt i 2019.

Det er de schweiziske jernbaneingeniører i Prose, der har lavet rapporten om IC4 for DSB. (Foto: © DR)

Det er realistisk at have 74 IC4-togsæt på skinnerne i 2019. Sådan konkluderer det schweiziske ingeniørfirma Prose i den rapport om fremtiden for det udskældte tog, som de tidligere i dag fremlagde hos DSB.

Men det kommer til at koste mere arbejde og flere penge.

- Toget er ikke færdigudviklet. Det er en slags grøn banan, der er blevet leveret til Danmark. Nu skal ingeniørarbejdet færdiggøres, sagde Stefan Bühler, direktør for Prose, under pressemødet.

Ekstra regning på vej

Rapporten nævner en række områder, der vil koste flere penge, end hvad DSB allerede har sat af, hvis IC4-togene skal på skinnerne. Det er blandt andet akselkasser, motorer og bremsesystemet i togene.

Går det nogenlunde godt, vil det koste 111,2 mio. kr. mere at få togene til at leve op til de anbefalede standarder. Hvis det går mindre godt, og motorerne må udskiftes, kan ekstraufgiften løbe op i hele 163 mio. kr.

Togene bør bruges til at køre mellem landsdelene, altså som Intercity-tog, mener eksperterne. Det var også oprindeligt meningen.

- Vi foreslår, at IC4-togene skal køre de lange ture - ikke de korte, for dørene er ikke egnede til lokaltrafik, sagde Stefan Bühler.

Ingeniørfirmaet Prose har fået hjælp af de schweiziske jernbaner til at udfærdige rapporten.

IC4 er for sikre

Torsdag fortalte TV AVISEN hvordan et IC4-tog var få hundrede meter fra at kollidere med et andet tog. Men ekspertgruppen er ikke nervøse for sikkerheden i IC4. Tværtimod.

- Togene er ikke bare sikre, de er for sikre. Der er for meget sikkerhedsudstyr installeret, der gør togene ustabile, sagde Stefan Bühler.

Mere personale og flere kilometer i hjulene

De schweiziske eksperter anbefaler, at DSB ansætter yderligere 12 ingeniører og 40 mekanikere, hvis de skal til bunds i IC4-togenes problemer.

Derudover bør DSB lade en håndfuld togsæt køre så mange kilometer som overhovedet muligt, for at kunne lære af de fejl, der måtte opstå.

Til sidst opfordrede Prose-direktøren til, at DSB færdiggør togene, da det efter alt at dømme vil være dyrere at finde et alternativ.