Eksperter i retten: Afstumpet humor og ideer om hvidt overherredømme kan radikalisere unge på nettet

Retten i Holbæk fortsatte torsdag sagen mod en 16-årig dreng, der er anklaget for at have været en del af en højreekstrem gruppe.

Teenagedrengen nægter sig skyldig i den alvorlige sag.

Drømme om at omstyrte vores samfund, fremskynde en racekrig og danne et hvidt overherredømme er hovedideologien i den højreradikale gruppering Feuerkrieg Division.

Sådan forklarede et ekspertvidne fra Center for Terroranalyse (CTA), der ligger under PET, torsdag ved Retten i Holbæk.

Her er en blot 16-årig dreng tiltalt for at have tilsluttet sig Feuerkrieg Division.

Han er også tiltalt for at være i besiddelse af bombemanualer og for at have forsøgt at rekruttere sin jævnaldrende kammerat til grupperingen.

Drengen, der nægter sig skyldig, forklarede tirsdag i retten, at han altid har været historisk interesseret, og at han på grund af coronapandemien brugte rigtig meget tid foran computeren.

I perioden op til at han blev anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet i april sidste år, blev han ifølge anklagemyndigheden suget ind i det højreekstreme miljø på nettet.

Ekspertvidnet fra CTA forklarede, at Feuerkrieg Divisions tanker udspringer af fænomenet Siege.

Det anses for at være et ideologisk grundskift, som nynazisten James Mason i 1980'erne skrev i et nyhedsbrev, som senere blev samlet i en bog.

Det fortalte ekspertvidnet i retten.

- Siege tager udgangspunkt i nynazisme. I Siege er der også hyldest til Hitler som en af de store tænkere. Siege opgiver tanken om, at man kan overtage samfundet på fredelig vis. I stedet skal det ske ved hjælp af en voldelig magtovertagelse. Man kan sige, at Siege er en revolutionær form for nazisme.

På den måde er Siege-kulturen anerledes end klassisk nynazisme, forklarede vidnet. Han beskrev det som accelerationisme, hvor man kæmper for at fremskynde et brud med den oprindelige samfundsorden for at nå en racekrig.

- Man mener, at der i Vesten kommer flere og flere indvandrere med ikke-vestlig baggrund. Derfor skal racekrigen vindes, mens de hvide stadig er i flertal. Det er en af årsagerne til, at man gerne vil accelerere et nedbrud.

Vidnet, der var anonym, forklarede, at størstedelen af de højreekstreme grupperinger med inspiration fra Siege-kulturen findes på nettet.

Bliver rekrutteret via gaming

Dagens andet vidne var et ekspertvidne fra Europol.

Han arbejder med antiradikalisering og har viden inden for blandt andet rekruttering i lukkede, ekstreme miljøer på nettet.

Den 16-årige dreng havde blandt andet Mein Kampf på sit teenageværelse. Han tog dette billede, som DR er i besiddelse af, og lagde det op i den lukkede Telegram-chat, hvor han skrev med andre fra Feuerkrieg Division.

Der er en helt særlig procedure, når personer fra Feuerkrieg Division skal rekruttere nye medlemmer.

- Først finder de hen i åbne grupper på nettet, hvor de leder efter ligesindede individer. Hvis de finder ligesindede det, spreder de propaganda, og i de lukkede grupper går man dybere ind i terrorismen.

Vidnet fra Europol henviste til kommunikations- og streamingplatforme som Discord og Twitch.

Det sker også ofte, at folk bliver inviteret ind, fordi de møder grupperne, mens de spiller. Vidnet nævnte spil som Roblox, Minecraft og Call of Duty.

I Minecraft kan man designe sin egen bane og for eksempel simulere et angreb.

- Spillene giver et realistisk billede af, hvordan et angreb kan finde sted. Blandt andet har man bygget moskeen, der blev angrebet i Christchurch, så man kunne øve sig.

Den højreekstreme Brenton Tarrant er dømt for at have dræbt 51 mennesker i en moske i byen Christchurch i New Zealand.

Australske Brenton Tarrant er dømt for angrebet, der skete 15. marts 2019. (Foto: © SANKA VIDANAGAMA, Scanpix Denmark)

I tirsdags forklarede den 16-årige dreng, at han inden sin anholdelse spillede både Roblox og Call of Duty.

Når man først er inde i den lukkede gruppe, er radikaliseringsprocessen allerede i gang, lød det fra Europol-vidnet.

- FKD-personerne stiller en række spørgsmål. De kunne eksempelvis spørge, om man har læst Mein Kampf, og så skal kandidaten så beskrive, hvilke tanker man har om bogen, forklarede vidnet.

Vidnet fra Center for Terroranalyse fortalte også, at der er mange referencer til gamingkulturen blandt det seneste års terrorangreb.

Han nævnte blandt andet Stephen Balliet, der i 2019 dræbte to og sårede to andre, da han forsøgte at trænge ind i en synagoge i sydtyske Halle. I sit manifest beskrev Balliet, hvordan han drømte om at sætte en "highscore".

Retten i Holbæk har behandlet sagen. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ekspert: Humor sænker paraderne

Humor spiller også en stor rolle i de højreradikales rekrutteringsstrategi.

Tyske Maik Fielitz, der forsker i hvordan humor bruges, forklarede i retten, at humorens evne til at få modtageren til at sænke paraderne spiller en stor rolle.

- Når man humorniserer vold, gør man mennesker modtagelige over for vold. Der er en indøvet kultur på den ekstreme højrefløj.

- Generelt er humor et vigtigt middel til at overbevise om en politisk sammenhæng. Humor er egnet til at åbne mennesker til at indtage nogle bestemte holdninger. Via humor kan man se noget fra en andens synsvinkel, fortalte Maik Fielitz.

Der er dog tale om en humor, der er meget ekstrem og afstumpet, forklarede vidnet, der er medforfatter til rapporten 'It's not funny anymore - Far-right extremists' use of humour'.

- Det handler typisk om at være nedladende over for andre mennesker. Det kan eksempelvis være, at man morer sig over jøder, der lider. Generelt forherliger man vold. Hvis der er sket et terrorangreb, gør man sig morsom over ofrene.

Man benytter sig i stor stil også af memes, som er en blanding af billeder og tekst. Også her er budskabet barsk - hvis man kan afkode det. For det er ikke altid tilfældet, forklarede Maik Fielitz.

- Det kræver en vis evne for at forstå de her memes. Det skaber sammenhold, og ved at man bruger koder, kan der opstå en identifikationsproces.

Den tiltalte er også anklaget for at have forsøgt at rekruttere sin jævnaldrende kammerat. Vennen var kortvarigt også sigtet.

Desuden er han anklagety for via appen Telegram at have deltaget i udarbejdelse af en håndbog, som beskriver terrorsammenslutningens formål og forventninger til medlemmerne og for at dele ekstremistisk materiale samt bombe- og våbenmanualer.

Den 16-årige dreng havde et bibliotek med bombemanualer og videoer med henrettelsesvideoer fra Islamisk Stat. DR er i besiddelse af dette screenshot med overblik over mapperne.

Efter planen skal tiltalte vidne på mandag, hvor sagen fortsætter.