Eksperter maner til ro efter smittede mink: 'Man skal lade være med at blive for bange'

Der er ingen grund til at tro, at smitten bryder løs, fordi der er fundet smittede mink i Nordjylland.

Coronasmittede mink risikerer at få alvorlige vejrtrækningsproblemer og dø. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Man skal lade være med at blive for bange for det her udbrud.

Sådan lyder det fra Lars Erik Larsen, professor i virologi på Københavns Universitet, efter at der er blevet fundet mink med coronavirus på en farm i Nordjylland.

- Det betyder ikke nødvendigvis, at dyrene kommer til at smitte mennesker og på den måde få epidemien til at blusse op, siger Lars Erik Larsen, der i øjeblikket forsker i, hvilke influenzavirus der kan smitte fra dyr til mennesker.

Heller ikke Trine Hammer Jensen, der forsker i sygdomme hos mink ved Aalborg Universitet, er synderligt bekymret for, at epidemien i Danmark pludselig tager fart igen, fordi der bliver fundet smitte i mink.

- Formentlig er det ikke så sandsynligt, at mink smitter mennesker. Det er, så vidt jeg ved ikke påvist endnu, siger hun og fortsætter:

- Vi ved jo meget lidt om coronavirus, men som anbefalingerne er fra blandt andet Den Danske Dyrlægeforening, er der generelt set ikke stor risiko for, at dyr smitter mennesker.

Mink og kattedyr modtagelige

Der har i løbet af de seneste uger været konstateret smitte på 13 forskellige minkfarme i Holland, hvilket har fået de hollandske myndigheder til at slå besætningerne ned for at undgå, at minkene går og smitter hinanden.

I New York er blandt andet en tiger i en zoologisk have blevet konstateret smittet med coronavirus, efter at tre tigre og to løver pludselig udviklede tør hoste.

Det er ifølge professor i virologi på Københavns Universitet Lars Erik Larsen alment kendt, at særligt kattedyr, fritter og mink er meget modtagelige over for virussygdomme, der ellers stammer fra mennesker.

Derfor kommer det heller ikke bag på Lars Erik Larsen, at der er fundet smitte hos mink i Danmark.

- Vi vidste godt, mink var modtagelige over for det her, så det er jo ikke, fordi folk skal være bange for, at deres katte og hunde gør dem syge, siger han og maner til ro hos dem, der skulle være bekymret for et udbrud blandt mennesker:

- Generelt kan man sige, at dyr ikke spiller nogen rolle for udbredelse af coronavirus, siger Lars Erik Larsen.

Nordjyske mink havde ikke symptomer

Minkene i Nordjylland blev testet i weekenden, fordi Fødevarestyrelsen fik et opkald fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der havde været i kontakt med en person, der er blevet testet positiv for Covid-19.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Samme person har haft sin gang på minkfarmen, og det fik Fødevarestyrelsen til at rykke ud.

Mink kan udvikle alvorlige symptomer med luftvejsbesvær, men det var ved første øjekast en rask besætning, som styrelsen kom ud til.

Efter at have testet 34 mink i besætningen stod det dog klart, at flere af dyrene er blevet smittet. 33 af dyrene havde enten virus eller antistoffer i kroppen.

- Regeringen har besluttet, at den her minkbesætning af et forsigtighedsprincip skal slås ned. Det er simpelthen for at være sikker på, at vi kan håndtere det her problem, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Hygiejne og afstand

Fødevarestyrelsen har kontakt til de hollandske myndigheder for at dele erfaringer, eftersom de hollandske myndigheder allerede er gået i alarmberedskab over udbrud på minkfarme.

Her mener man nemlig, at mink i et par tilfælde kan have overført smitte til mennesker. Derfor aflives 400.000 mink for at undgå langvarig cirkulation af virusset på farmene.

Den danske Fødevarestyrelse mener dog, at der endnu ikke er tilstrækkelig evidens til at konkludere at smitte overføres fra mink til mennesker.

Fødevarestyrelsen er dog ved at lægge en strategi for, hvordan smitte på minkfarme skal håndteres, og hvordan man skaber et overblik over smitte på farmene.

Og det vil være fornuftigt med sådan en kortlægning, mener Lars Erik Larsen.

- Det var gennem en aktiv undersøgelse, at man fandt de mange smittede farme i Holland, siger han.

De generelle anbefalinger om afstand og hygiejne gælder også for dem, der arbejder på minkfarmene.

- Hav god håndhygiejne og sørg for at have en god smittebarriere for ikke at gøre dyrene syge og slippe sygdom ud hos dyrene, siger Nikolas Kühn Hove.

Hvis man har mistanke om syge dyr, skal man tage fat i sin dyrlæge, som så vil tage fat i Fødevarestyrelsen, hvis der skulle være behov for det. Er man selv syg, skal man blive væk fra sine kæledyr og overholde de samme hygiejneregler og tæthedsprincip, som man i øvrigt skal over for andre mennesker.

Facebook
Twitter