Eksperter og fagforeninger: Hjemmearbejde får flere til at droppe en sygemelding

Flere eksperter og fagforeninger peger på, at ansatte i stigende grad arbejder hjemmefra i stedet for at tage en sygedag.

Bjørn Sjøl Ballisager er ungekoordinator og har ofte prøvet at have sygebørn med på hjemmekontoret. (Foto: © Katrine Romme)

Hvis du er en af dem, som slår kameraet på computeren fra og muter mikrofonen, så dine kollegaer ikke opdager, at du ligger under dynen og hoster, så er du ikke alene.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter og fagforeninger.

- Det er helt tydeligt at se, at efter hjemmearbejdspladser er blevet mere udbredt, så er det også blevet meget mere udbredt, at man arbejder, selvom man er syg eller har barn sygt. Jeg kan se det overalt, jeg hører det fra HR, og jeg hører det fra medarbejderne, forklarer erhvervspsykolog Majken Matzau.

Erhvervspsykolog og direktør Majken Matzau oplever ofte, hvordan de virksomheder hun rådgiver, har medarbejdere der ikke melder sig syge, selv når de er feberramt.

Også Claus Elmholdt, som er Lektor i ledelses- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet, genkender tendensen.

- Det er jo en af bagsiderne af det grænseløsearbejde, at det er allestedsnærværende og det kan være svært at slippe det. Så kan det opleves som et pres, at man godt lige kan være tilstede online, når man er for smittefarlig til at komme på arbejde, siger han.

Claus Elmholdt, Lektor i ledelses- og organisationspsykologi, Aalborg Universitet (© Fotograf: Jannie Stentoft)

Behøver ikke stemple helt ud

Bjørn Sjøl Ballisager fra Svendborg har ofte taget en hjemmearbejdsdag, når enten han eller et af hans tre børn har været for syge til at komme af sted. Han er tillidsrepræsentant i Djøf og til daglig arbejder han som ungekoordinator på Ungekontakten i Svendborg Kommune og her er det helt normalt at arbejde hjemmefra, hvis man ønsker det.

- Det kan være, hvis jeg føler mig for syg til at møde ind på arbejde, men ikke er rigtig febersyg, så kan jeg måske godt lige arbejde hjemme i stedet for at melde en sygedag ind.

Og det passer ham godt, at han ikke behøver stemple helt ud, når ungerne eller han selv har lidt kriller i halsen.

- Når man har tre børn, så er der jo noget sygdom en gang i mellem, så jeg er rigtig glad for at have muligheden for at kunne arbejde hjemmefra, siger Bjørn Ballisager.

Hans arbejdsgiver, Sigrid Andersen, chef for Familie, Børn og Unge i Svendborg Kommune, oplever ofte, at medarbejderne gør brug af muligheden for at arbejde hjemmefra, når der er sygdom i familien. Hun ser det som en positiv udvikling.

- Vi har fået et helt andet forhold til det der med at være syg. Før corona kunne man godt møde halvsyg på arbejde. Jeg synes, det er en kæmpe fordel, at vi ikke gør det længere, siger hun.

Med skrigende børn i baggrunden

Selvom Bjørn Ballisager påskønner fleksibiliteten ved at kunne arbejde derhjemme, mens han selv eller ungerne er syge, kan det være hårdt at være til stede flere steder på én gang.

- Når jeg har haft de her hybriddage, hvor jeg har forsøgt at gøre både det ene og det andet, har det sjældent fungeret særligt godt. Det er ofte bare endt med at presse mig endnu mere. Så er der for eksempel nogen der ringer, og så har man skrigende børn i baggrunden.

Det er en følelse, man skal være opmærksom på, mener psykolog Marie Isolde Müller, som peger på, at det kan være belastende for hjernen at skulle være til stede flere steder på en gang.

- Hjernen har brug for at restituere for at undgå stress. Det er vigtigt, at vi giver os selv plads til at koble fra og holde fri, ellers risikerer vi at ende i en ond spiral, hvor vi altid bare lige kan arbejde lidt mere, forklarer hun.

En oplevelse, som Bjørn Ballisager kan relatere til.

- Jeg kan have rigtig svært ved at slippe arbejdet igen, fordi det er så nemt at være tilgængelig, mens min datter ligger ved siden af med ondt i halsen, siger han.

Derfor er det også vigtigt at lave nogle klare grænser for sig selv, forklarer Marie Isolde Müller.

- Det handler om at være tydelig over for sig selv og sin arbejdsgiver omkring, hvornår man arbejder, og hvad man kan nå. Og så skal man give sig selv lov til at holde helt fri, når man er færdig.

Men ifølge erhvervspsykolog Majken Matzau kan den øgede fleksibilitet også være med til at reducere stress, fordi det kan få hverdagen til at gå op.

- Hvis ikke man ellers er stressbelastet, ser jeg ikke noget forgjort i, at man sidder hjemme i sin seng og arbejder, mens man er sløj. Dér hvor det kan blive et problem er, hvis det bliver en kultur, hvor det forventes, at man gør det, siger hun.

En mulig glidebane

I flere fagforeninger giver udviklingen dog panderynker. Både HK Danmark og Akademikernes Akasse kalder det en muligt glidebane, hvis medarbejdere ikke bruger deres ret til at holde fri under sygdom.

- Hvis du selv er syg, har du ret til at være syg med løn. Hvis du har barn sygt, så er det en overenskomstaftalt rettighed at holde fri, og den må vi endelig ikke gå ind og unddrage, siger Næstformand i HK Danmark, Mads Samsing.

Mads Samsing, næstformand HK Danmark

Han peger pilen mod arbejdsgiverne, som, han mener, har ansvaret for at skabe en kultur, hvor medarbejderne ikke føler sig presset til at arbejde, når de er syge.

- Hvis ikke arbejdet bliver tilrettelagt på en sådan måde, at medarbejderne kan melde sig syge uden at få dårlig samvittighed, så er der jo en øget risiko for, at arbejdspladsen kan drive rovdrift på medarbejderne, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening genkender politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, ikke tendensen med at flere medarbejdere afholder sig fra at melde sig syge, når de ikke kan arbejde.

- Hvis man er uarbejdsdygtigt skal man ikke arbejde og vi oplever, generelt der er en god dialog omkring sygefravær ude på arbejdspladserne, siger hun.

Hun oplever det ikke som et problem på arbejdspladserne, at flere medarbejdere arbejder hjemmefra, når de er lidt forkølede.

- Der kan sagtens være situationer, hvor en medarbejder har snue eller løbende næse, men godt kan arbejde og derfor arbejder derhjemmefra for at undgå at smitte sine kollegaer. Det vil dog altid bero på en konkret vurdering og skal ske i tæt samarbejde med arbejdsgiverne, forklarer hun.

'Der er jo ikke to af mig'

Bjørn oplever ikke, at hans arbejdsplads presser ham til at droppe sygedagene. Det største press, han er udsat for, kommer fra ham selv, siger han.

- Der er jo ikke to af mig. Det er kun mig, som sidder og laver det, jeg gør. Så er der noget, der skal afleveres eller leveres, så føler jeg, jeg bliver nødt til at tage hånd om det. Så får jeg overtalt mig selv til, at det ikke kan vente, selvom det måske i mange tilfælde godt kunne, siger Bjørn Sjøl Ballisager.

I følge hans chef, Sigrid Andersen, har det øgede hjemmearbejde betydet, at hun har særligt stort fokus på forventningsafstemning med sine medarbejdere.

- Tilliden og dialogen mellem chefter og ansatte har ændret sig fuldstændigt med det her. Jeg synes, det er positivt, at der er en fleksibilitet, men det er afgørende, at vi har en klar dialog omkring forventningerne, siger hun.