Vi vil selv bestemme, hvor og hvornår og hvordan vi skal behandles.
Det er en af grundene til, at private sundhedsudbydere er i fremgang, mener udbyderne selv samt flere eksperter, DR Nyheder har talt med.
- Vi som befolkning forlanger mere af vores sundhedsvæsen og mere af vores kroppe og vores helbred. Så det er en kulturel udvikling, som vi ser i en lang række lande, siger professor i almen medicin på Aarhus Universitet, Peter Vedsted.
Det kan sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen nikke genkendende til.
- Det skal være skræddersyet og tilpasset præcis til ens behov, og på den måde kan man sige, at vi er blevet mere kræsne, siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.
Ifølge eksperterne vælger nogle af kunderne hos de private aktører også de offentlige sundhedstilbud fra på grund af besparelser.
- Nogle synes nok, at det er blevet for skrabet eller for ringe, og dermed vælger de det private tilbud, som de opfatter som bedre, siger Kjeld Møller Pedersen.
I løbet af de seneste 10 år er der kommet markant flere private udbydere af sundhedsydelser, viser tal fra CVR-registeret. I 2005 åbnede 16 private virksomheder, der tilbød sundhedspleje, hjemmesygepleje og jordemødre. I 2015 åbnede i alt 42 udbydere.
Flere af udbyderne, som DR Nyheder har talt med, melder om en støt stigning i antallet af kunder. Det samme gør de private læger og sundhedsplejersker, som DR Nyheder har været i kontakt med.
- Der er en del af befolkningen, som er i stand til at betale for det, og det kan jo så også være fordi, at der mangler noget i det etablerede sundhedsvæsen, siger Peter Vedsted.
I aften kan du i 21 Søndag se meget mere om stigningen af antallet private sundhedsudbydere.