Eksperter om GMO-mad: Ingen grund til panik

Tirsdag tager EU stilling til, hvorvidt en ny type af genmodificerede majs skal godkendes til dyrkning. Men forbrugerne har ikke noget at frygte, siger eksperter.

Selv hvis den genmodificerede majs bliver godkendt, regner man ikke med, at den vil blive dyrket i Danmark. (Foto: Stock Photos © corbis)

Selvom borgerne i Europa er splittede om spørgsmålet vedrørende genmodificerede

fødevarer
, mener de fleste forskere ikke, at der er noget at frygte.

Majstypen Pioneer 1507 er et produkt af den moderne videnskab. Planten er modificeret således, at den selv producerer stoffer, der holder insekter og andre uønskede plager væk.

I dag bliver den måske lovlig at dyrke i

EU
.

Hvis man spørger de danske eksperter, mener de ikke, at der er noget som helst at frygte.

Sikrere end vilde planter

Gøsta Kjellsson fra Aarhus Universitet er ekspert i spørgsmålet om GMO-produkter og medlem af det råd, der vurderer, hvorvidt en type GMO skal godkendes i

EU
.

Han mener slet ikke, at

forbrugerne
har noget at frygte.

- Der er lavet meget omfattende undersøgelser af den ny type majs. Faktisk ved vi mere om de godkendte GMO'er, end vi gør om vilde planter i naturen. Man kan derfor mene, at de er sikrere, siger Gøsta Kjellstrøm.

Han understreger, at den nye type majs ikke vil blive dyrket i Danmark, da den er rettet mod det sydeuropæiske marked, og de plager som landmændene døjer med der.

Ekspert spiser selv GMO-varer

Gøsta Kjellssons holdning deles af Jan Pedersen, der er specialkonsulent på Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

- Man kan slappe helt af. Der er lavet store undersøgelser, og der er ikke blevet bevist nogle farer. Jeg har ikke selv noget imod at spise varer, der indeholder GMO'er, siger Jan Pedersen.

Et spørgsmål om politik ikke om sikkerhed

Ifølge begge forskere skyldes den ballade, der er omkring GMO-spørgsmålet, at det er blevet politisk i stedet for videnskabeligt.

- Problemet er, at det er politisk. Man har en masse undersøgelser, der viser, at de godkendte GMO'er er sikre, men man glemmer at se på det videnskabelige materiale, siger Jan Pedersen.

Gøsta Kjellsson har også svært ved at forstå grundlaget for modstanden mod GMO.

- Det er blevet meget politisk. Jeg tror, at man bliver nødt til at kigge på nogen af de fordele, som den her videnskab kan få for folk blandt andet i udviklingslande, siger Gøsta Kjellsson.

Næsten ingen GMO-produkter på de danske hylder

Hvis man alligevel ikke ønsker at spise produkter, som indeholder GMO'er, så kan man glæde sig over, at de danske varehylder næsten er fri for GMO-produkter.

- Vi ser næsten ikke nogen GMO-produkter på de danske hylder. Der har været nogle chips, der indeholdt noget genmodificeret majs, men det er meget svært at finde, siger Jan Pedersen.

Til gengæld ser man GMO i landbruget, hvor man giver dyrene foder, der er genmodificeret.

Facebook
Twitter