Eksperter om oversvømmelser i Europa: Uden samarbejde og planlægning vil det ske igen

Klimaforandringer stiller krav om mere effektive varselssystemer og bedre byplanlægning, lyder advarslen.

Kreuzberg i kommunen Altenahr i Rheinland-Pfalz er et af de ramte områder. (Foto: TORSTEN SILZ © Ritzau Scanpix)

Der er behov for store ændringer i byplanlægningen på tværs af lande, hvis vi skal undgå oversvømmelser som dem, der har kostet adskillige menneskeliv særligt i Tyskland og Belgien.

Det vurderer Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og ekspert i klimaændringer.

- Det, vi har gjort indtil nu, er, at vi har ventet på, at skaden skulle ske. Men inden for de seneste 10-20 år er vi blevet rigtig gode til at forudse, hvor der sker, når det sker. I dag ved vi godt, hvor man skal lade være med at bygge, siger han.

I disse dage er oprydningsarbejdet i gang i flere lande, efter de voldsomme oversvømmelser har ødelagt al infrastruktur i flere områder i Tyskland, Belgien og Holland.

Og skal vi undgå lignende katastrofer, er vi nødt til at tænke på tværs af landegrænser, i stedet for kun at se på den enkelte by, mener Karsten Arnbjerg-Nielsen.

Det vil være tillokkende at bygge højere diger, hvor der er sket ødelæggelser - men selvom det vil være en løsning lokalt, så flytter man bare problemet, forklarer Karsten Arnbjerg-Nielsen:

- Vi skal til at være bevidste om, at det her ikke er et spil Sorteper om, hvem der sidst har hævet sit dige, men at vi skal planlægge, hvor oversvømmelserne skal ske henne, siger han.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og delstaten Rheinland-Pfalz er nogle af de hårdest ramte områder i Tyskland.

100-årshændelser bliver 20-årshændelser

De historiske oversvømmelser bliver næppe de sidste af deres slags i Europa.

Det vurderer Eigil Kaas, der er professor på Københavns Universitet og videnskabelig leder af DMI's nationale center for klimaforskning.

Han advarer om, at vi i fremtiden vil opleve, at Europas floder lang oftere går over deres bredder og vil forårsage endnu voldsommere oversvømmelser, end dem vi netop har set.

Klimaforandringerne vil medføre mere ekstremt vejr af den slags, som vi hidtil har anset for at være såkaldte 100-årshændelser.

- I fremtiden bliver det hyppigere. Der vil det måske svare til en 20-årshændelse. Simpelthen, fordi der er mere vanddamp i luften, og det bliver varmere. Den slags hændelser vil også blive kraftigere, siger han.

Oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler, Tyskland (Foto: Google maps © AFP or licensors / Foto: Ferdinand MERZBACH/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

Eigil Kaas mener, at det vil være afgørende, at man på tværs af Europa arbejder på at udvikle nogle bedre advarselssystemer, så man kan forhindre, at fremtidige oversvømmelser får lige så alvorlige konsekvenser.

- Jeg tror, at det er en god ide, at man arbejder sammen om at lave nogle fælles prognosesystemer, det, vi kalder vejrprognoser, sammenholdt med moderne radarsystemer.

- Så kan vi få nogle rigtige billeder af, hvordan nedbøren er, og ud fra det lave advarselssystemer, hvor vi meget bedre kan sige, hvordan vandstanden bliver i floderne og derved advare folk i tide, siger han.

Sov de tyske myndigheder i timen?

Efterhånden som vandet er trukket tilbage, er der i Tyskland blevet rejst en debat om, hvorvidt der blev gjort nok for at advare borgere.

Det er nemlig ikke første gang, oversvømmelser har ramt områderne, hvor man i årevis har arbejdet med klimasikring og forebyggelse.

Se en video af ødelæggelserne i byen Schuld i Rheinland-Pfalz i Tyskland:

Tirsdag morgen udsendte Det Europæiske Oversvømmelsesagentur (EFAS) en advarsel om oversvømmelser i det vestlige Tyskland.

Det var en advarsel i den 'ekstreme kategori', forklarede hydrolog og professor Hannah Cloke, der står bag det europæiske advarselssystem, forleden over for netmediet Politico.

- Vores tanker er hos de familier, der har mistet deres kære, lød det fredag fra Tysklands kansler Angela Merkel, der var i USA for at mødes med præsident Joe Biden. Søndag ventes hun at besøge i Rheinland-Pfalz. (Foto: SHAWN THEW © Ritzau Scanpix)

Hun mener ikke, de tyske myndigheder gjorde nok for at få borgerne væk, inden det var for sent.

- Jeg ville have forventet, at flere mennesker blev evakueret. Man forventer ikke at se så mange mennesker dø i oversvømmelser i 2021. Det her er meget, meget alvorligt.

Ifølge den tyske vejrtjeneste DWD, der svarer til Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, blev advarslen kommunikeret videre til lokale myndigheder.

- Som en statslig myndighed er DWD ikke ansvarlig for at iværksætte evakueringer eller andre tiltag. Det er en opgave for de lokale myndigheder, siger talsmanden Uwe Kirsche.

Ifølge tyske medier er det samlede antal omkomne søndag morgen på 156 personer alene i Tyskland. Ifølge Reuters er 27 døde i Belgien.

Mange er dog fortsat savnet, og dødstallet forventes at stige, efterhånden som redningsarbejdet skrider frem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk