Eksperter om prins Henriks pension: Dum timing for Kongehuset

Prins Henriks exit kunne være sket på et bedre tidspunkt, mener Thomas Larsen og Anette Kokholm.

Dronning Margrethe har i sin nytårstale meddelt, at prins Henrik går på pension. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Ganske udramatisk, men overraskende og ærgerligt.

Det siger DR's royale eksperter efter dronning Margrethes nytårstale, hvor hun overraskede hele Danmark med, at prinsgemalen går på pension.

- Prinsgemalen har besluttet at det er hans tid til at drosle ned. På godt dansk at på pension. Det er hans beslutning. Jeg forstår den og respekterer den, sagde dronningen.

Dum timing for Kongehuset

Men blandt de royale eksperter undrer man sig.

- Den her timing er ærgerlig for Kongehuset. Var han gået for et år siden, var han gået på toppen. Da var der en tendens til, at hans og danskernes forhold var ved at ende lykkeligt, siger Thomas Larsen, der er kommentator for Berlingske.

- Før han blev en kende brokkende over sin plads i Kongehuset og ikke deltog i dronningens fødselsdag, var hans popularitet steget voldsomt i de seneste år. Så det er overraskende, tilføjer Anette Kokholm, chefredaktør for Familie Journal.

Der er dog ingen af dem, der tror, at den pludselige afgang skyldes, at den 81-årige prinsgemal er syg.

- Mit bedste gæt er, at det er ganske udramatisk, siger Thomas Larsen.

- Men der er noget uforløst, netop fordi det kommer efter et år, hvor han ikke var med ved dronningens fødselsdag og igen gav udtryk for, at han ikke var tilfreds med sin placering i kongehuset, tilføjer han.

Generationsskifte er sat i gang

Skal vi forvente at dronningen snart træder tilbage?

- Det tror jeg bestemt ikke kommer til at ske, beroliger Thomas Larsen.

- Der er ingen tvivl om, at han har betydet enormt meget for dronningen, som en afgørende støtte og rådgiver for dronningen i alle årene. Men man skal tage det alvorligt, når dronningen siger, at hun agter at blive bed. Det er hendes livsopgave, og den slipper hun ikke, mener han.

De vurderer begge, at der er tale om et begyndende generationsskifte, hvor kronprinsen fremover vil indtage en mere synlig rolle.

- Det er virkelig et kapitel, der bliver vendt, hvor dronningen vil begynde at give tronen videre til næste generation, mener Anette Kokholm.

Facebook
Twitter