Eksperter slår fast: Arbejdstilsynet burde have grebet ind over for Siemens

Alvorlige arbejdsskadesager skal få Arbejdstilsynet til at rykke ud, vurderer eksperter. Men det skete ikke på Siemens.

Her er seks af de medarbejdere, der er blevet syge af farlig kemi hos Siemens Wind Power.

788 gange siden 2005 er der tikket anmeldelserne ind hos Arbejdsskadestyrelsen om arbejdsskader hos ansatte på Siemens Wind Power.

Også Arbejdstilsynet har fået besked om anmeldelserne fra vindmøllegigantens ansatte. De mange anmeldelser burde have fået tilsynet i aktion, vurderer flere eksperter over for DR Nyheder.

- I det øjeblik, at Arbejdstilsynet begynder at kunne se en ophobning af anmeldelser fra medarbejderne, burde Arbejdstilsynet have set på det, siger Peter Hasle, der er professor og arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet.

Ifølge Arbejdstilsynet har myndigheden ikke grebet ind, fordi vindmøllegiganten har den fornemste smiley for sit arbejdsmiljø, en krone-smiley.

Arbejdstilsynet: ikke godt nok

Kronesmileyen tildeles virksomheder, der har et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat. Certifikatet udstedes af et privat certificeringsfirma, der også fører kontrol med, at virksomheden lever op til kravene.

- Udgangspunktet har været, at virksomheden sammen med certificeringsorganet havde styr på det, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Bent Horn Andersen, til DR Nyheder.

Kronesmileyen undtager virksomheder for at få rutinebesøg af Arbejdstilsynet.

Men flere eksperter påpeger over for DR Nyheder, at Arbejdstilsynet bør rykke ud, når de får flere meldinger om arbejdsskader eller henvendelser fra ansatte på en virksomhed med en kronesmiley.

- Lige så snart, der er flere fra samme sted, så er der jo en rød lampe, der skal lyse, siger Hans Jørgen Limborg, arbejdsmiljøforsker og leder af virksomheden TeamArbejdsliv.

11 kemiskader efter kronesmiley

Ifølge professor Peter Hasle er det en vurdering fra sag til sag, hvor mange arbejdsskader der skal til, før Arbejdstilsynet bør rykke ud. Det handler om alvoren i sagerne.

- Når der er tale om skader i det kemiske arbejdsmiljø, som er ret sjældne, så skal der ikke ret mange skader til, siger han.

Netop arbejdsskader forårsaget af kemi har der været på Siemens Wind Power. Mindst 64 gange har Arbejdsskadestyrelsen de seneste 10 år anerkendt, at medarbejdere hos vindmølleproducenten er blevet kronisk syge af at arbejde med de kemiske stoffer epoxy og isocyanater.

I 11 af sagerne er der faldet afgørelser, efter at Siemens Wind Power blev udstyret med en kronesmiley.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Arbejdstilsynet ændrer praksis

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) meldte i går ud, at han vil se på, om Arbejdstilsynet bruger oplysninger om anmeldelser og arbejdsskader tilstrækkeligt.

Hidtil har Arbejdstilsynet ikke holdt øje med, hvor mange anmeldelser, der kommer om erhvervssygdomme, når det gælder virksomheder med kronesmiley.

Det gør man systematisk for alle andre virksomheder for at vurdere, om der er behov for at tage på tilsynsbesøg.

Den praksis vil nu blive ændret, oplyser Arbejdstilsynet til DR Nyheder.

- Vi vil blive bedre til at bruge de tal i fremtiden i forhold til certificerede virksomheder, fordi det gør jo indtryk, når så mange bliver syge. Det gør det, siger Bent Horn Andersen, kontorchef fra Arbejdstilsynet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk