Eksperter: Truslen fra al-Qaeda mod Danmark er på vej ned

Tiden arbejder for Danmark, og vi er ikke så oplagt et mål for al-Qaeda længere, mener eksperter.

En trussel fra al-Qaeda har lukket USAs ambassader i Mellemøsten, her sikkerhedskontrol i Yemen. (Foto: © MOHAMMED HUWAIS, Scanpix)

Mens USA lukker ambassader i Mellemøsten og Nordafrika af frygt for terrorangreb fra al-Qaeda, er truslen mod Danmark og danske interesser i udlandet på retur.

Det siger internationale terroreksperter, som Information har talt med.

- Danmark er ikke længere et mål i samme grad som tidligere, siger den anerkendte terrorekspert Lorenzo Vidino, der har skrevet flere bøger om al-Qaeda i Europa.

Den vurdering bygger han blandt andet på, at Danmark ikke længere optræder i al-Qaedas retorik.

Tiden arbejder for Danmark

- Det er efterhånden længe siden, jeg har set al-Qaeda referere til Danmark eller Muhammed-tegningerne, siger han til Information og understreger, at tiden arbejder for Danmark, og at al-Qaeda har fået andet at tænke på de senere år.

Samme vurdering kommer fra svenske Magnus Ranstorp, som er professor i international terrorisme på Forsvarshögskolan i Stockholm.

- Danmark er ikke nær så oplagt et mål som tidligere, siger han og bekræfter, at Danmark og Muhammed-tegningerne stadig sjældnere nævnes i al-Qaedas propaganda, siger han til Information.

Tegninger af Muhammed ikke glemt

De to eksperter understreger dog, at Muhammed-tegningerne hverken er glemt eller tilgivet:

- Danmark appellerer stadig til al-Qaeda som mål. Et angreb på Danmark vil stadig omgående blive forstået som en hævn for tegningerne, men andre emner har overtaget dagsordenen, siger Ranstorp.

USA er stadig al-Qaedas ærkefjende nummer ét, men også krigen i Syrien spiller en betydelig rolle, siger eksperterne.

PET: Terroristerne kan godt huske tegningerne

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil hverken af- eller bekræfte, hvorvidt truslen mod Danmark er på retur.

- Det er fortsat PETs vurdering, at Muhammed-tegningerne stadig spiller en rolle for terrortruslen mod Danmark og danske interesser, siger en pressetalsmand hos PET.

Han bekræfter dog, at Danmark ikke er et mål i forbindelse med den globale terroradvarsel, som USA udsendte i weekenden.

/ritzau/